HomeZo blijf je gestopt5 valkuilen

5 valkuilen als je gestopt bent met roken

Volhouden kan lastig zijn, vooral in bepaalde situaties. De belangrijkste moeilijke situaties op een rij:

 1. Emotie
  Een familielid overlijdt plotseling. Je maakt je kwaad over iets. Of je maakt je grote zorgen.
  Op dat soort momenten kan de behoefte om te roken erg oplopen. Je hebt het roken vroeger misschien gebruikt als hulpmiddel om tot rust te komen. Realiseer je dat roken maar heel tijdelijk rust geeft. Als je weer begint met roken dan krijg je juist meer stress.
  Ook al heb je nu even wat anders aan je hoofd, met 1 sigaret ben je waarschijnlijk weer verslaafd en dat maakt de situatie alleen maar vervelender.
 2. Ruzie
  Ruzie geeft vaak veel stress. De emoties kunnen hoog oplopen. Je gewoonte is dan: roken. Doe iets anders waar je rustig van wordt, zoals een kop koffie of thee drinken of even buiten lopen. Daarna is de behoefte aan roken alweer sterk gezakt.
 3. “Ach joh, eentje maar…”
  Druk van andere rokers is de nummer 3 reden waarom veel rokers weer opnieuw beginnen. Het is wennen als je altijd samen stond te roken en ineens doe je niet meer mee. Ook voor de anderen. Vertel waarom je bent gestopt, daar hebben de meeste mensen begrip voor. Je kan ze ook vragen om je te helpen, door bijvoorbeeld geen sigaretten aan te bieden.
 4. Alcohol
  Met alcohol op is het veel moeilijker om de verleiding te weerstaan. Dat komt doordat alcohol je zelfcontrole vermindert. Je wordt impulsiever en kan minder scherp de nadelen van roken voor de geest halen. Je bent waarschijnlijk ook gewend dat bij een biertje of glas wijn een sigaret ‘hoort’. Dat maakt het dus extra lastig. Je moet daarom wennen aan nieuwe gewoonten (alcohol drinken zonder te roken). Je kunt ook (tijdelijk) minder drinken of ermee stoppen. Daar maak je het jezelf gemakkelijker mee.
 5. Verveling
  Sommige mensen beginnen weer met roken omdat ze weinig te doen hebben. Ze steken er dan uit gewoonte eentje op. Dat kan gebeuren, de gewoonte is zo ingesleten. Op dit soort momenten maak je bewust opnieuw de keuze om niet meer te roken. Doorbreek de verveling en je oude gewoonten. Ga iets heel anders doen!

Een moeilijk moment? Wij zijn er voor je.

Neem contact op

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: