HomeZo blijf je gestoptIk ben al een paar maanden gestopt met roken, maar ik krijg het steeds moeilijker. Gaat dit nog over?

Ik ben al een paar maanden gestopt met roken, maar ik krijg het steeds moeilijker. Gaat dit nog over?

Wat goed dat je al een paar maanden bent gestopt met roken! Dat is een knappe prestatie waar je met recht trots op kunt zijn.

Het is niet gek dat je het gevoel hebt dat het steeds moeilijker voor je wordt om gestopt te blijven. Voor de meeste mensen is het eerste jaar het moeilijkst om vol te houden. 

Tips om het stoppen met roken vol te houden kun je hier vinden.

Het rouwproces accepteren

Stoppen met roken is een rouwproces. Dit heeft tijd nodig. Het gaat gelukkig vanzelf weer over. Het helpt als je accepteert dat dit erbij hoort. Veel mensen die stoppen ervaren in de eerste periode na het stoppen veel dingen als minder leuk en hebben moeite om te genieten van dingen.

Stoppen met roken is vergelijkbaar met het afsluiten van een vriendschap, omdat je ervoor kiest dat deze op dit moment niet meer in je leven past.

Roken vervangen door nieuwe gewoontes

Wat heeft roken voor je betekend? Voor veel rokers betekent het gezelligheid, ontspanning, troost, tijdverdrijf, beloning, etc. Stoppen met roken is het leren op een andere manier invullen van die betekenis. Bijvoorbeeld: Betekent roken voor je gezelligheid? Dan kun je kijken hoe je voor gezelligheid kunt zorgen, zonder dat je daar een sigaret voor nodig heeft. Bijvoorbeeld door af te spreken met een vriendin, bloemen in huis te halen, kaarsen aan te steken, en dergelijke.

Waarom wilde je stoppen?

Waarom wilde je aanvankelijk stoppen met roken? En heb je voordelen van het niet-roken gemerkt? Je kunt dit op een briefje schrijven en dit briefje ergens ophangen of bij je dragen.

Realiseer je dat roken geen oplossing is. Roken lost niets op, alleen je geld en je gezondheid..

Een moeilijk moment? Wij zijn er voor je.

Neem contact op

Deel deze tips met jezelf of met anderen

Browser:

Compass:

Search:

Marker: