HomeVraag en antwoordZijn sigaretten met filter minder ongezond?

Zijn sigaretten met filter minder ongezond?

Sigaretten met filter zijn niet minder ongezond dan andere rookwaar. Alle producten waarmee tabaksrook wordt ingeademd zijn schadelijk. Sigaretten met filter worden soms sjoemelsigaret genoemd omdat het misleidendende producten zijn.

Filters houden een deel van de teer uit de tabaksrook tegen. De rook bevat daardoor minder teer, als de sigaretten met een machine wordt getest. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen anders roken dan zo’n machine. Mensen gaan meer roken als ze een filter gebruiken. Daardoor krijgen mensen die roken alsnog evenveel schadelijke stoffen binnen.

Light-sigaretten zijn net zo schadelijk

Sommige sigaretten worden verkocht als ‘light-sigaret’. In de filters van zulke light-sigaretten zitten heel kleine gaatjes waardoor extra lucht naar binnen stroomt. De gaatjes vermengen de rook met buitenlucht. Maar als je een light-sigaret vasthoudt dan bedekken je vingers de kleine gaatjes. Daardoor kan er geen lucht door het filter naar binnenstromen.  In de rook van light-sigaretten zit daardoor evenveel teer als in de rook van andere sigaretten. Light-sigaretten worden daarom ook wel ‘sjoemelsigaret’ genoemd.

De Europese Unie heeft de verkoop van light-sigaretten verboden omdat het misleidende producten zijn.

Browser:

Compass:

Search:

Marker:

Stoplijn