HomeVraag en antwoordWat is het gevolg van meeroken voor kinderen?

Wat is het gevolg van meeroken voor kinderen?

Het gevolg van meeroken is dat kinderen er ziek van kunnen worden. Als mensen roken op plekken waar kinderen komen dan krijgen die kinderen stoffen uit tabaksrook binnen. Die stoffen zijn schadelijk voor het kind.

Buiten roken beter?

Sommige mensen denken dat buiten roken beter is dan binnen roken. Maar er blijven ook stoffen uit tabaksrook achter in kleding, haar en op de huid. Kinderen kunnen die stoffen alsnog binnenkrijgen. Dat noemen we derdehands rook. Juist kinderen zitten vaak dicht tegen je aan. Buiten roken voorkomt dus niet dat kinderen schadelijke stoffen binnen krijgen. Helemaal stoppen is dus het beste.

Kinderen die regelmatig meeroken:

  • zijn vaker ziek;
  • hebben vaker oorontstekingen;
  • hebben minder goed ontwikkelde longen;
  • hebben vaker astma;
  • hebben vaker last van hoesten, benauwdheid of piepend ademhalen;
  • gaan vaker zelf roken als ze volwassen zijn.

Voor baby’s geeft meeroken een verhoogde kans op wiegendood.

Publieksfolder Rookvrij Opgroeien

Deze uitklapbare folder bevat informatie voor ouders met kinderen van 0-12 jaar. Ouders lezen over de gevolgen van meeroken voor kinderen en hoe ze kunnen voorkomen dat hun kind meerookt. Ook bevat de folder informatie over hulp bij stoppen met roken.

Klik hier om de folder te bestellen

Ga naar Publieksfolder Rookvrij Opgroeien

Rookvrije ouders: de gevolgen van meeroken voor je kind(eren)

Stoppen met roken is het beste wat je voor je kind(eren) kunt doen. Bekijk de video voor meer informatie.

Lees uitgeschreven tekst

Als ouder doe je alles voor de gezondheid van je kind. Maar sta je wel eens stil bij de gevolgen van meeroken?

Als er gerookt wordt waar je kind bij is, ademt je kind die rook in. Deze rook is giftig en je kan er ziek van worden. Kinderen kunnen last krijgen van oorontstekingen, hun longen, luchtwegen en astma. De kans op wiegendood is 2x zo groot. Veel ouders roken daarom niet waar hun kind bij is. Goed dat je daar over nadenkt.

Maar wist je dat giftige rookdeeltjes achterblijven nadat je gerookt hebt? Ze trekken in haren, kleding en huid. Die rookdeeltjes neem je mee naar binnen. Deze kunnen in meubels trekken of op de vloer komen. Deze rookdeeltjes kunnen zelfs maandenlang blijven hangen. Dit is wat je ruikt als iemand heeft gerookt of ergens is geweest waar gerookt is. Kinderen kunnen deze giftige rookdeeltjes inademen. Ze kunnen deze ook binnen krijgen door aanraken of inslikken. Dus ook als je alleen buiten rookt kan jouw kind deze giftige rookdeeltjes binnenkrijgen.

Stoppen met roken is het beste wat je voor je kind kunt doen. Geef je kind een rookvrije start. Ga voor hulp bij stoppen met roken naar je huisarts, bel de stoplijn of kijk naar www.ikstopnu.nl/rookvrijeouders.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: