HomeVraag en antwoordVerbeteren je longblaasjes weer als je stopt met roken?

Verbeteren je longblaasjes weer als je stopt met roken?

Nee, kapotte longblaasjes in de longen kunnen niet meer verbeteren. Als een longblaasje eenmaal kapot is, blijft hij kapot. Maar de longblaasjes die niet kapot zijn, gaan beter werken als je stopt met roken. En de longblaasjes gaan niet meer kapot door het roken en hoesten. 

Door de blootstelling aan tabaksrook verliezen de longblaasjes hun elasticiteit of ze vergroeien met elkaar. Hierdoor kunnen ze niet meer uitzetten en samentrekken, waardoor ze hun functie niet goed meer kunnen vervullen. Dit is het uitwisselen van zuurstof en koolstofdioxide. De slechte stoffen in tabaksrook, zoals teer, zijn hier een directe oorzaak van. 

Roken maakt de longen vies aan de binnenkant

Bij veel rokers gaan longblaasjes kapot door het hoesten. Stoffen in de sigaret, zoals teer, blijven plakken in de longen. Daardoor kunnen de longen zich aan de binnenkant niet goed schoonmaken. Dat zorgt voor hoestbuien, waarbij de longblaasjes beschadigen.

Stoppen zorgt voor een grote schoonmaak

Vanaf het moment dat je niet meer rookt kunnen de longen gezonder worden. Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden. 

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: