Stoptober 2020: lees er hier alles over

Stoptober is een jaarlijks terugkerend evenement van 28 dagen in oktober. Duizenden mensen stoppen met roken in die maand.

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaker gestopt blijven als ze samen met anderen mensen stoppen. Daarom is oktober uitgeroepen tot dé maand om samen te stoppen met roken.

 

 • Stoptober 2020

  Vanaf 3 september kun je je inschrijven! Je kunt dan samen met vele andere Nederlanders vanaf 1 oktober stoppen met roken. Doe jij dit jaar mee? Lees dan vooral verder!

 • Stoptober App

  3 september verschijnt de nieuwe Stoptober app. Die app helpt je stoppen met roken.

  Je kunt zelf bepalen of je daarnaast graag ondersteunt wil worden door een coach en of je er nicotinevervangers of medicatie bij wilt gebruiken. Met ondersteuning is de kans groter dat je gestopt met roken blijft.

 • Wie doet er mee?

  Ongeveer 50.000 Nederlanders stoppen met roken tijdens Stoptober. Elk jaar doen ook verschillende bekende Nederlanders mee. Vorig jaar waren dat:

  • Rick Brandsteder
  • Georgina Verbaan
  • Ernst Daniël Smid

  Onbekende Nederlanders

  Daarnaast laten tientallen onbekende Nederlanders zich 5 dagen lang opsluiten in het Stoptoberhuis. Daar leren ze samen hoe je het best kunt stoppen met roken.

   

 • Wat is het Stoptoberhuis?

  Tientallen rokers laten zich de eerste 5 dagen van oktober opsluiten in een huis in Vinkeveen. Samen leren ze hoe je stopt met roken.

  De deelnemers krijgen elke dag les van professionals die precies weten hoe je het best kunt stoppen met roken. Daarnaast is er voldoende afleiding en vermaak voor de deelnemers.

   

 • Stoptober Facebook

  Via Facebook kun je alles volgen. Je kunt daar ook ervaringen uitwisselen en elkaar helpen.

 • Wie organiseert Stoptober?

  De campagne is een samenwerkingsproject van verschillende organisaties die zich inzetten voor gezondheid. Zo zijn KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut betrokken bij het project.

 • Kan ik ook meedoen?

  Jazeker! Vanaf 3 september 2020 begint de inschrijving voor dit jaar. Je kunt dan zelf ook meedoen. Installeer dan bijvoorbeeld de Stoptober app op je telefoon.

  500.000 deelnemers

  Al meer dan 500.000 mensen hebben meegedaan. Van alle mensen die hebben meegedaan blijft ongeveer 70 procent gestopt met roken na 28 dagen.

Wilfred deed mee aan Stoptober

Wilfred deed mee aan Stoptober 2014 en bleef ook na de maand oktober gestopt met roken. 

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Wilfred, ik ben 53 jaar en van beroep ben ik vrachtwagenchauffeur. Ik rookte omdat ik de hele dag de gelegenheid had om te roken. Meer als een pakje zware shag per dag. In september 2014 was ik er helemaal klaar mee en had ik besloten om mee te doen aan Stoptober 2014. Omdat op 27 september m’n shag op was, ben ik een paar dagen eerder gestopt. En tot op de dag van vandaag, ben ik er niet meer aan begonnen. Ik moet zeggen, het voelt goed. En ik kan het, dus u kunt het ook.

Toen ik een jaar was gestopt met roken was er op televisie een actie van Natuurmonumenten waarbij ik een boom heb geplant op 7 november in 2015. In het parkbos ‘de Haar’ in Haarzuilens. Die boom heb ik geschonken aan de kleinkinderen van mijn vriendin.

Inmiddels ben ik al bijna anderhalf jaar gestopt.  En voor mijn gezondheid heeft het alleen maar voordelen: je hebt meer lucht. Je beweegt makkelijker. In het begin kom je wel wat aan, maar daar kunt u ook wat aan doen om het er weer af te krijgen. U zal dan zien; uw gezicht glanst, uw lichaam voelt anders aan. En om dat te bereiken, zou ik maar stoppen.”

Kies jouw manier om te stoppen

Alle stopmethoden op een rij

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders