HomeVraag en antwoordMedicijnenWelke medicijnen bestaan er?Nortriptyline (merknaam Nortrilen) en stoppen met roken

Nortriptyline (merknaam Nortrilen) gebruiken bij stoppen met roken

 • Wat is nortriptyline (merknaam Nortrilen)?

  Nortriptyline is een medicijn dat helpt bij stoppen met roken. Het is alleen op recept verkrijgbaar onder begeleiding van een huisarts.

  In het medicijn zit de stof nortriptyline. Deze stof zorgt dat dopamine en noradrenaline vrijkomen in je hersenen. Dit zijn stofjes die een rol spelen bij bijvoorbeeld emoties. Je voelt je er prettig door.

  Minder plezier in roken

  Het medicijn zorgt er ook voor dat je hersenen de nicotine deels niet meer willen opnemen, waardoor je minder plezier voelt van het roken.

 • Voor wie is nortriptyline vooral geschikt?

  Dit medicijn is vooral geschikt als
  • je meer dan 10 sigaretten per dag rookt;
  • je ook begeleiding krijgt bij het stoppen met roken;
  • je nicotinevervangers hebt geprobeerd, maar deze niet (genoeg) hebben geholpen;
  • je zelf goed gemotiveerd bent om te stoppen met roken.

 • Wanneer mag je nortriptyline niet gebruiken?

  Er zijn verschillende aandoeningen waarbij je dit medicijn beter niet kunt gebruiken. Je huisarts en apotheker weten om welke aandoeningen het gaat.

 • Hoe gebruik je nortriptyline?

  Het duurt meestal een week voordat nortriptyline werkt. Daarom start je al een week voordat je wilt stoppen met roken met dit medicijn. Je stopt dan met roken 7 of 8 dagen na het starten met nortriptyline.

  Nortriptyline is alleen op recept verkrijgbaar via je huisarts. Je huisarts vertelt je hoeveel je van dit medicijn moet innemen en op welk moment van de dag. Als je het middel gebruikt voor stoppen met roken, is afbouwen niet nodig.

  Apotheek.nl heeft een video gemaakt over het gebruik van medicijnen. Bekijk de video hier.

 • Werkt nortriptyline goed?

  Nortriptyline werkt goed als je echt zelf wilt stoppen met roken en gebruik maakt van begeleiding. Met begeleiding en nortriptyline vergroot je de kans op succes.

 • Bijwerkingen

  Nortriptyline kan veel bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
  • Duizeligheid;
  • Droge mond;
  • Verstopping;
  • Minder traanvocht en speeksel.

  Vaak gaan ze na paar dagen vanzelf over. Soms is het nodig om de dosering aan te passen.

  Sommige aandoeningen kunnen door nortriptyline erger worden. Stop dan met innemen en neem direct contact op met je huisarts.

 • Bijsluiter

  Meer informatie over nortriptyline vind je op apotheek.nl.

 • Zwangerschap/borstvoeding

  Nortriptyline mag je in principe niet gebruiken tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding. Alleen als je huisarts dat in jouw situatie de beste aanpak vindt.

  Als je rookt en zwanger wilt worden, kun je het beste eerst stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

  Hulp vragen is normaal

  Het is heel normaal om hulp te vragen bij stoppen met roken. Je kunt begeleiding krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.

  Medicatie voorschrijven

  Stoppen zonder nicotinevervangende middelen of medicijnen op recept is het beste. Lukt dat niet, dan kan de huisarts of specialist je nicotinevervangers of een ander medicijn voorschrijven. Dit mag alleen als je ook begeleiding krijgt.

  Bel voor meer informatie naar de gratis Stoplijn: 0800-1995.

 • Vergoeding

  Voor geneesmiddelen die in Nederland worden voorgeschreven door je huisarts bij stoppen met roken, krijg je vaak wel een vergoeding. Voorwaarde is dat je begeleiding van een erkende coach krijgt. Dan werken de medicijnen namelijk het beste.

 • Hoe weten we dat deze methode werkt?

  Dit is uitgebreid onderzocht. Er is gekeken naar hoe goed verschillende manieren werken om te stoppen met roken. Al die onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. Dat heeft geleid tot een advies voor de beste manier om te stoppen met roken. Dat advies staat in de Richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving.

 • Wat vindt het Trimbos-instituut van nortriptyline?

  Probeer eerst een erkende coach of nicotinevervangers

  Als je bang bent dat het je niet lukt om te stoppen, kies dan voor een erkende coach om je te begeleiden. Dat werkt echt. Heb je nog wat meer steun nodig, denk dan aan nicotinevervangers. Deze zijn de eerste keus wanneer je medicijnen bij stoppen met roken wilt gebruiken.

  Vraag je huisarts naar medicatie op recept

  Heb je dat geprobeerd en werkt het niet (genoeg)? Praat dan met je huisarts over medicijnen die je op recept kunt krijgen. Altijd in combinatie met een coach. Nortriptyline is zo’n medicijn. Als je start met dit medicijn, moet dit onder begeleiding van een arts gebeuren. Die bekijkt of het goed werkt en of er geen bijwerkingen zijn.

  Koop nortriptyline niet via een buitenlandse website

  Koop nooit nortriptyline via een internationale website. Je krijgt dan namelijk geen begeleiding van een arts. Zo weet je niet of het effect heeft op andere medicijnen die je mogelijk gebruikt en wat de kwaliteit is van de nortriptyline.

  In uitingen van het Trimbos-instituut wordt zoveel mogelijk de algemene naam van medicatie gebruikt. De merknaam noemt het Trimbos-instituut alleen voor de herkenbaarheid voor mensen die het middel (willen) gebruiken en hier meer informatie over willen.

Ervaring van Paul

Paul vertelt dat zijn volledige motivatie hem hielp om gestopt te blijven.

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Paul. Ik ben begonnen met roken toen ik 12 was. Rookte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat door, was geen sociale of gezelligheidsroker, echt een flinke doorpaffer. Ik ben gestopt rond mijn 28e, weer begonnen op mijn 29e, weer gestopt op mijn 30e, weer begonnen op mijn 31e… En uiteindelijk ben ik gestopt op mijn 33e, omdat mijn vrouw in verwachting raakte van ons kind. Ik wilde beslist niet dat mijn kinderen zouden roken.

Wat ik geleerd heb is dat het belangrijkste, het verschil tussen stoppen met een volledige motivatie of stoppen met een halve motivatie: alle keren dat ik gestopt ben met een halve motivatie vond ik het tobben. En de laatste keer ben ik gestopt en was het geen enkel probleem. Ik heb er niet meer naar getaald, naar sigaretten. Dus ik denk: als je wil stoppen met roken, dan moet je onderzoeken wat je nog steeds aantrekkelijk vindt in het roken. Dat is van alles. Ik was gehecht aan mijn merk bijvoorbeeld. Absurd natuurlijk, maar ik was gehecht aan mijn merk. Het is een goeie vriend waar je even pauze mee neemt, er zijn allerlei dingen waar we aan gehecht zijn. Ik in ieder geval. Dus dat moet je voor jezelf helder hebben als je wil stoppen. Pas als je dat werkelijk helder hebt en je wil echt stoppen, dan is het geen probleem.”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: