HomeVraag en antwoordMedicijnenAndere hulpmiddelenKan ik cytisinicline (ook wel cytisine, merknaam Decigatan) gebruiken bij stoppen met roken?

Kan ik cytisinicline (merknaam Decigatan) gebruiken bij stoppen met roken?

 • Wat is cytisinicline (merknaam Decigatan)?

  Cytisinicline (voorheen cytisine, merknaam Decigatan) is een hulpmiddel bij stoppen met roken. De werkzame stof heet cytisine. Dit is een plantaardig stofje uit de goudenregen plant. Dit middel bootst de effecten van nicotine na. Net zoals varenicline dat doet. Het wordt vooral in Oost-Europese landen voorgeschreven.

  Het is in Nederland geregistreerd als medicijn en is vanaf 20 september 2022 verkrijgbaar via een recept van je (huis)arts. Dit medicijn kan bijwerkingen geven. Hierover lees je verderop op deze pagina.

  Cytisinicline is ook onder andere merknamen verkrijgbaar, zoals Tabex. Tabex is niet op de Nederlandse markt toegelaten. Het wordt niet vergoed of voorgeschreven door een arts.

 • Bijwerkingen

  Cytisinicline heeft ongeveer dezelfde structuur als varenicline (merknaam Champix) en werkt op dezelfde manier. Daarom zijn er vergelijkbare bijwerkingen te verwachten. De bijwerkingen van beide middelen lijken op de klachten die je kunt ervaren door stoppen met roken.

  Bijwerkingen

  • misselijkheid;
  • hoofdpijn;
  • slapeloosheid;
  • abnormaal dromen;
  • veranderingen in eetlust;
  • angst;
  • buikpijn;
  • neusverkoudheid.

  Bezoek apotheek.nl voor alle bijwerkingen van varenicline.

  Er zijn 3 meldingen bij het Lareb gedaan van een psychose na het gebruik van cytisinicline. Het Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen.

 • Voor wie is dit medicijn niet geschikt?

  Cytisinicline is niet geschikt voor mensen met verschillende vormen van hart- en vaatziekten, zwangere vrouwen en tijdens het geven van borstvoeding.

  Het is niet bekend of het middel veilig gebruikt kan worden door mensen met nier- of leverproblemen, 65-plussers en jongeren.

  Het middel heeft effect op de werkzaamheid van een aantal medicijnen en daarom moet de dosering daarvan worden bijgesteld of goed door een arts worden gecontroleerd.

  Mensen die lijden aan ischemische hartziekten, hartfalen, hypertensie, pheochromocytoma, atherosclerose en andere perifere vaatziekten, maag- en darmzweren, gastro-oesofageale refluxziekte, hyperthyreoïdie, diabetes of schizofrenie moeten extra voorzichtig zijn als zij dit middel gebruiken.

 • Vergoeding

  Cytisinicline kan worden vergoed door alle zorgverzekeraars als je het voorgeschreven krijgt van je (huis)arts. Voorwaarde is dat je begeleiding van een erkende coach krijgt. 

 • Kan ik cytisinicline online kopen?

  We raden af om het middel online te kopen.

  De belangrijkste reden is dat cytisinicline moet worden voorgeschreven door een (huis)arts. Er zitten risico’s aan het gebruik. Je (huis)arts kan deze goed afwegen, zodat jij het middel veilig kan gebruiken.

  Daarnaast:

  • weet nooit 100% zeker of het middel veilig is als je het online koopt;
  • weet niet goed welke dosering het beste bij je past.

  Op dit moment is er maar één leverancier van dit middel in Nederland. Vraag je (huis)arts of de Stoplijn naar meer informatie.

   

 • Advies

  Er is bewijs dat cytisinicline, vergeleken met een placebo, leidt tot een groter percentage rokers dat stopt met roken. Maar, gezien de bijwerkingen van het middel, is het advies om eerst gebruik te maken van andere middelen die minder bijwerkingen geven zoals nicotinevervangers.

  Overleg met je huisarts welke medicatie je het beste kunt gebruiken bij stoppen met roken of bel naar de gratis Stoplijn via 0800-1995.

  In uitingen van het Trimbos-instituut wordt zoveel mogelijk de algemene naam van medicatie gebruikt. De merknaam noemt het Trimbos-instituut alleen voor de herkenbaarheid voor mensen die het middel (willen) gebruiken en hier meer informatie over willen.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: