HomeVraag en antwoordHebben de plaatjes op tabaksverpakkingen het bedoelde effect?

Hebben de afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenpakjes het bedoelde effect?

Ja, het lijkt erop van wel. De sigarettenpakjes worden minder aantrekkelijk gevonden als er afbeeldingen van zieke mensen op staan.

Effect van afbeeldingen op sigarettenpakjes

Waarschuwende afbeeldingen op sigarettenpakjes zorgen voor een emotionele reactie. Het is onprettig om bijvoorbeeld foto van zwarte longen te zien. Op die manier zien de pakjes er minder aantrekkelijk uit.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren minder van plan zijn om te beginnen met roken als er afbeeldingen op de pakjes staan de pakjes er zo uitzien. Zowel jongeren als volwassen rokers worden zich meer bewust van de risico’s van roken.

Sinds wanneer staan er afbeeldingen op sigarettenpakjes?

Nog niet zo lang geleden mocht de tabaksindustrie zelf weten hoe hun pakjes sigaretten eruit zag. Maar de Nederlandse overheid heeft de wet aangepast op 20 mei 2016. Vanaf die datum is het verplicht om afschrikwekkende plaatjes op pakjes sigaretten te zetten.

Onder de foto’s staan teksen die vertellen dat roken dodelijk en kankerverwekkend is. Nederland was in 2002 het eerste land in Europa waar die teksten op pakjes sigaretten verplicht werden.

Steeds een andere afbeelding

Op de pakjes staat steeds een andere afbeelding en een andere tekst. Op die manier raken mensen niet zo snel gewend aan de afbeelding. Zo hoopt de overheid dat de boodschap goed binnenkomt bij mensen die roken.

Zie voor een wetenschappelijke analyse van het effect van de plaatjes deze factsheet van het Trimbos-instituut.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: