HomeVraag en antwoordDe nadelen van stoppen met roken

Zijn er nadelen aan stoppen met roken?

Zijn er nadelen aan stoppen met roken? Stoppen is niet altijd makkelijk. Je moet namelijk nieuwe gewoontes maken. En de ontwenningsverschijnselen zijn vaak niet prettig. Je kunt slecht slapen of een paar kilo aankomen. Soms is roken een manier om andere problemen te onderdrukken. Die problemen kunnen stoppen met roken extra moeilijk maken.

Stoppen is altijd beter voor je gezondheid

Het kan erg lastig zijn om te stoppen met roken. Maar het is altijd beter om te stoppen. De ontwenningsverschijnselen kunnen erg vervelend zijn. Je kunt je rot voelen, een slecht humeur krijgen of slecht slapen. Ook kun je bij het stoppen een paar kilo zwaarder worden. 

Bedenk dat de ontwenningsverschijnselen tijdelijk zijn. Het lijkt misschien niet zo, maar de ergste ontwenningsverschijnselen zijn al na 2-5 dagen weg. Volhouden dus! Lees hier meer over de fasen van stoppen met roken.

Maak nieuwe gewoontes

Voor veel mensen is roken een lange gewoonte. En soms kom je daar pas achter als je gestopt bent. Bijvoorbeeld doordat je op veel vaste momenten nu expres géén sigaret opsteekt. Het kan moeite kosten om nieuwe gewoontes te maken. Maar het is de moeite waard.

Wil je tips over hoe je de gewoonte kunt doorbreken? Kijk dan eens op deze pagina: Stoppen met roken? Start nu met jouw voorbereiding – Ik stop nu

Roken kan afleiding zijn voor een ander probleem

Bij sommige mensen voelt roken als de ‘oplossing’ voor een ander probleem. Bijvoorbeeld een vervelende situatie op het werk of nare herinneringen die je liever vergeet. Soms zelfs mentale problemen. Daardoor kan stoppen met roken extra moeilijk zijn. Want als je stopt met roken, stop je met het onderdrukken van die vervelende gevoelens. 

Weet dat roken nooit de oplossing is voor een probleem. We raden aan om met de huisarts of een coach te praten, of met iemand anders die je vertrouwt. Je kunt ook (anoniem) bellen met de Stoplijn. Die kunnen tips geven om om te gaan met moeilijke situaties, zonder weer te gaan roken. Heb je een kinderwens of ben je zwanger en wil je stoppen met roken? Neem dan contact op met de coaches van Rookvrije Ouders.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: