Top menu

Skip to main content
Menu

Fijner voor je omgeving

Prettig voor je omgeving

Meeroken

‘Meeroken’ is het inademen van tabaksrook uit de omgeving. Rook is ongezond voor iedereen die het inademt, dus ook voor omstanders. Met name jonge kinderen of mensen met minder weerstand zijn kwetsbaar. Maar ook huisdieren, zoals honden en katten, kunnen ziek worden als ze regelmatig de giftige stoffen in rook inademen.

Rook blijft binnenshuis lang hangen; het trekt in meubels en kleding. Ook die 'oude' rook is bij latere inademing ongezond. Buiten roken kan meeroken voorkomen, maar alleen als er geen anderen in de buurt zijn. Stoppen met roken is natuurlijk de enige manier om zeker te weten dat er niemand met je meerookt.   

Op de fiets, op het terras, waar doe jij het?!

Bekijk ook dit filmpje over wat jongeren vinden van meeroken.

Het voorbeeld geven

Kinderen van rokende ouders gaan veel vaker later zelf ook roken. Als een van de ouders of allebei de ouders stoppen met roken, wordt die kans kleiner. Daarbij geldt volgens onderzoek: hoe jonger het kind is als de ouder stopt, hoe kleiner de kans dat het kind later gaat roken. Het beste is al te stoppen met roken op het moment dat je een kinderwens hebt. Zowel mannen als vrouwen zijn vruchtbaarder als ze niet roken, en voor de gezondheid van het kindje is een rookvrije zwangerschap heel belangrijk. Maar ook bij opgroeiende kinderen is stoppen met roken nog de moeite waard, als je het belangrijk vindt dat je kind niet zelf ook gaat roken.

Kinderen doen volwassenen na. Vooral hun ouders, maar ook anderen waar ze tegenop kijken. Ook dat kan een reden zijn om te stoppen met roken.

Gezondheidseffecten van meeroken

In onderstaand plaatje zie je welke effecten meeroken heeft op de gezondheid. Het gaat hierbij om regelmatig meeroken: bijvoorbeeld samenwonen met iemand die rookt. Je ziet rechts een volwassene, links een kind. Eromheen staan de effecten waarvan we uit onderzoek zeker weten dat meeroken dit veroorzaakt. 

Deel deze pagina met familie, vriend(in) of collega's

Hulp in de buurt

Vul je plaats of postcode in en zie welke coaching er dichtbij is.

Zoek
Top