HomeStoppen met rokenStopmethodenRookstoppoli

Rookstoppoli

Bij de Rookstoppoli kun je zeer uitgebreide begeleiding krijgen bij het stoppen met roken. Op deze pagina geven wij je meer informatie over wat de Rookstoppoli is en of het vergoed wordt door jouw zorgverzekering.

Kenmerken rookstoppoli

  • Bewezen succesvolle stopmethode;
  • Zeer uitgebreide begeleiding;
  • Onderzoek en advies van een longarts;
  • Begeleiding afgestemd op jouw persoonlijke situatie;
  • Alleen op verwijzing van je huisarts of specialist;
  • Vergoed vanuit de basisverzekering.
  • In het kort

    Voor zeer uitgebreide begeleiding bij stoppen met roken kan je huisarts of specialist je doorverwijzen naar de Rookstoppoli in het ziekenhuis. Je hebt 2 consulten bij de longarts en 7 tot 9 gesprekken of bijeenkomsten met de rookstopconsulent. Bij elkaar duurt dit ongeveer 1 jaar.

  • Is deze methode geschikt voor mij?

    Deze methode is geschikt voor jou als je:

    • graag zeer uitgebreide begeleiding wilt;
    • klachten en/of medische problemen hebt door het roken;
    • voldoende tijd hebt voor ongeveer 10 ziekenhuisbezoeken in een jaar;
    • heel vaak geprobeerd hebt om te stoppen met roken, maar zonder blijvend succes.

  • Wie kan mij begeleiden?

    De longarts en de rookstopconsulent van de Rookstoppoli in het ziekenhuis begeleiden jou. Je hebt een verwijzing van je huisarts of specialist nodig.

    Via onderstaande link kun je de adressen van Rookstoppoli’s bij jou in de buurt vinden op de hulpkaart.

    Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met de gratis Stoplijn: 0800-1995.

  • Hoe werkt deze methode?

    Je huisarts of specialist kan je een verwijzing naar de Rookstoppoli in het ziekenhuis geven.

    Gesprekken

    Je hebt eerst een afspraak bij de longarts die een longfoto maakt, een longonderzoek doet en je advies geeft.

    Daarna heb je 7 tot 9 gesprekken of bijeenkomsten met de rookstopconsulent in het ziekenhuis. Dit kunnen individuele afspraken zijn of bijeenkomsten met een groep. De rookstopconsulent bespreekt de voorbereiding, het stopplan, het stopmoment en het volhouden. Je krijgt tips, adviezen en steun. Ook krijg je advies over het wel of niet gebruiken van medicatie bij stoppen met roken.
    Lees via onderstaande link meer over medicijnen die je helpen bij stoppen met roken.

    Duur begeleiding

    Tot slot heb je weer een afspraak met de longarts om het resultaat van het stoppen met roken te beoordelen en te bespreken. Van begin tot eind ben je ongeveer een jaar onder begeleiding.

  • Vergoeding

    Begeleiding door de Rookstoppoli hoef je vaak niet zelf te betalen. Het wordt dan vergoed door je zorgverzekering. De Rookstoppoli wordt vergoed als specialistische zorg. Aan de vergoeding zijn wel voorwaarden verbonden, deze kun je navragen bij je zorgverzekeraar.

    Via onderstaande link lees je meer over vergoeding bij stoppen met roken.

  • Zwangerschap/borstvoeding

    Begeleiding door de Rookstoppoli is geschikt voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven.

    Als je rookt en zwanger wilt worden, kun je het beste eerst stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

    Hulp vragen is normaal

    Het is heel normaal om hulp te vragen bij stoppen met roken. Je kunt begeleiding krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.

    Bel voor meer informatie naar de gratis Stoplijn: 0800-1995.

  • Hoe weten we dat deze methode werkt?

    Dit is uitgebreid onderzocht. Er is gekeken naar hoe goed verschillende manieren werken om te stoppen met roken. Al die onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. Dat heeft geleid tot adviezen over de beste manieren om te stoppen met roken. Die adviezen staan in de Richtlijn behandeling Tabaksverslaving.

Ervaring van Romeo

Romeo is op advies van zijn cardioloog naar een Rookstoppoli gegaan.

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Romeo en ik ben 55 jaar oud. Ik ben gestopt vanwege een hartinfarct. Het is mij geadviseerd om daarmee te stoppen, met dat roken, wilde ik langer leven. Ik rookte ongeveer 10 shagjes per dag.

Maar ik ben namelijk zo geschrokken daarvan, dat het mij overkomen is, dat hartinfarct. Het besef van: nou dat kan niet zo langer. Na mijn hartinfarct ben ik geadviseerd, via de cardioloog, dat ik naar een rookstop-poli ben toegestuurd. Toen ben ik gecoacht door mijn coach daar. En het is het mij heel goed bevallen. Waarin je heel veel sessies krijgt, delen van ervaringen met elkaar. Dat heeft mij ontzettend geholpen.

Om mezelf te belonen, ging ik vrijdags naar de markt. Ging ik een lekker ‘vissie’ halen voor mezelf. En mijn gezin zei al: “Pap, wanneer ga je stoppen?” Iedere keer van: nou, dat komt nog wel. Dat zet je ook aan denken natuurlijk en dat is nou heel mooi. Het komt nu heel mooi tot z’n beloop nu.

M’n gezin vindt het prachtig. Nadat ik gestopt ben, sport ik drie keer per week. Qua beweging gaat het me veel beter af. Ik heb een betere conditie, ik fiets veel. Dat merk ik dan bijvoorbeeld aan traplopen. Voorheen was traplopen een ‘crime’ voor mij. En nu vlieg ik zo naar boven.  Dat doet me heel goed.

Wie niet met roken roken wilt stoppen, is de sigaar.”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: