Browser:
Compass:
Search:
Marker:
Als je wilt stoppen met roken kun je dit doen onder begeleiding van een gespecialiseerde arts of coach. Deze erkende methode is een goede en effectieve manier om te stoppen. Lees hieronder meer over erkende begeleiding bij stoppen met roken.
Je hebt begeleiding van je huisarts of een erkende coach die gespecialiseerd is in stoppen met roken. Je kunt kiezen uit telefonische of online begeleiding, gesprekken in de praktijk of groepsbijeenkomsten.
Je krijgt adviezen, tips en steun. Je bereidt je samen met je begeleider voor en krijgt begeleiding in de eerste periode. Dit zorgt ervoor dat de kans groter is dat het je lukt om vol te blijven houden.
Deze methode is geschikt voor jou als je:
De volgende mensen kunnen je begeleiden bij het stoppen met roken:
• je huisarts of de praktijkondersteuner (POH);
• een gespecialiseerde coach;
• de rookstopconsulent van de Rookstoppoli.
De gesprekken vinden telefonisch, online of in de praktijk van de begeleider plaats. De groepsbijeenkomsten in een zaaltje of online.
Adressen van erkende begeleiders vind je in de hulpkaart.
Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met de gratis Stoplijn: 0800-1995.
Hieronder vind je linkjes voor meer informatie over mogelijke begeleiders.
Bij erkende begeleiding praat je met je huisarts of een gespecialiseerde coach. Dit kan telefonisch, online of in een echt gesprek. Je kunt ook kiezen voor een groepstraining die gegeven wordt door een gespecialiseerde coach. De groepsbijeenkomsten vinden plaats in een zaaltje of online.
Je bereidt je samen met je begeleider voor en krijgt begeleiding in de eerste periode. Hij/zij helpt je om vol te houden en leert je omgaan met moeilijke momenten. In een groep heb je ook steun van elkaar. Dit zorgt ervoor dat de kans groter is dat het je lukt om vol te blijven houden.
Je kunt kiezen voor een lichte, uitgebreide en zeer uitgebreide vorm van begeleiding. Afhankelijk van de vorm duurt de begeleiding tussen een aantal weken tot maximaal een jaar. In die periode heb je 3 tot 10 gesprekken.
• Begeleiding door de huisarts of de praktijkondersteuner.
• Persoonlijke coaching;
• Telefonische coaching;
• Groepstraining / online groepstraining.
• Rookstoppoli.
Hieronder vind je linkjes met meer informatie over de begeleiding.
Erkende begeleiding hoef je vaak niet zelf te betalen. Het wordt dan vergoed door je zorgverzekering. Er zijn wel voorwaarden waar de begeleiding aan moet voldoen. Deze voorwaarden kun je navragen bij je zorgverzekeraar.
Lees meer over vergoeding voor stoppen met roken.
Als je rookt en een kinderwens hebt, kun je het beste eerst stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Lees er hier meer over op onze kinderwens en roken pagina.
Het is heel normaal om hulp te vragen bij stoppen met roken. Je kunt begeleiding krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches van Rookvrije Ouders die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.
Stoppen zonder nicotinevervangende middelen of medicijnen op recept is het beste. Lukt dat niet, dan kan de huisarts of specialist je nicotinevervangers of een ander medicijn voorschrijven. Dit mag alleen als je ook begeleiding krijgt.
Bel voor meer informatie naar de gratis Stoplijn: 0800-1995.
Dit is uitgebreid onderzocht. Er is gekeken naar hoe goed verschillende manieren werken om te stoppen met roken. Al die onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. Dat heeft geleid tot adviezen over de beste manieren om te stoppen met roken. Die adviezen staan in de Richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving.
“Ik ben gestopt met telefonische coaching. En dat heeft mij énorm geholpen.”
“Hoi, ik ben Francisca. Ik ben 48 jaar. En ik ben inmiddels al vierenhalf jaar gestopt met roken. En daar ben ik heel blij mee.
Hoe kwam dat nu, dat ik stopte met roken? Wij waren op Schiphol en kwamen terug van een leuke vakantie. Je zit dan een aantal uren in het vliegtuig. En je komt dan het vliegtuig uit, komt op Schiphol. En ik rook zeg maar, de rook van de sigarettenlucht. En ik denk echt letterlijk: ik gooi m’n tas uit m’n handen. En ik ren naar die rookruimte toe. Toen dacht ik: ‘Ja dit kan gewoon niet. Dit is absurd’. Roken mag niet je leven beheersen. Het moet iets fijns zijn. Nou, dat was het niet meer.
Hoe ben ik gestopt? Ik ben gestopt middels telefonische coaching. En dat mag je één keer per week doen en dan zeven keer achter elkaar. En dat heeft mij énorm geholpen. Want ze helpt je door de moeilijke momenten heen. Rokers en moeilijke momenten, dat weten we allemaal, dat is na het eten. Want die zijn dan ‘Oh zo fijn’. Dan kon ik de coaching bellen. En dan stimuleerde zij mij weer om het te laten. En dat ging hartstikke goed.
Maar mijn gouden tip is wel: ‘Je moet er tussen je oren klaar voor zijn’. Want als je er ‘tussen je oren’ niet klaar voor bent dan helpt eigenlijk geen één hulpmiddel. Maar mijn hulpmiddel was echt de coaching-lijn. Perfect!”
Browser:
Compass:
Search:
Marker: