Browser:
Compass:
Search:
Marker:
‘Cold turkey’ stoppen met roken betekent in één keer stoppen zonder hulp. Iemand stopt dan plotseling met roken, zonder begeleiding, voorbereiding of hulpmiddelen.
Veel mensen stoppen op deze manier met roken. Sommigen blijven gestopt, maar de meesten gaan toch weer roken. ‘Cold turkey’ stoppen werkt voor de meeste mensen niet goed. Op deze pagina lees je de voordelen en nadelen van stoppen op deze manier. En tips hoe jij wél succesvol ‘cold turkey’ kunt stoppen!
Professionele begeleiding werkt het beste als je wil stoppen met roken. Dat kan je huisarts zijn, of een stopcoach. Samen met een coach pak je de verslaving aan. De coach kan medicijnen voorschrijven die de ontwenningsverschijnselen minder erg maken. Maar belangrijker: met de coach kun je makkelijker de gewoonte aanpassen.
Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken met begeleiding. Dan is het dus gratis!
Is begeleiding niks voor jou? Je kunt ook zelf stoppen. Zonder begeleiding van een coach, medicijnen of andere hulp. Sommige mensen lukt het om op deze manier te stoppen met roken.
Je hebt meer kans dat ‘cold turkey’ stoppen lukt als:
Rook jij vaak en veel? Of ben je al vaker gestopt? En roken er veel mensen in je omgeving? Overweeg dan om te stoppen met begeleiding (met medicijnen). Dan is de kans om gestopt te blijven een stuk groter!
Mensen die zelf stoppen met roken geven als voordelen van ‘cold turkey’ stoppen:
In één keer stoppen zonder begeleiding, voorbereiding of hulp kan lastig zijn. Mensen die ‘cold turkey’ stoppen geven de volgende nadelen:
Sommige mensen lukt het om ‘cold turkey’ te stoppen. Maar de meeste mensen gaan toch weer roken. Deze methode werkt dus niet zo goed als je wil stoppen met roken.
Roken wordt vaak gezien als een persoonlijke keuze. Dan is stoppen ook een keuze, toch? Zo simpel is het helaas niet. Roken is meestal een hardnekkige verslaving. Zelf stoppen kan dan lastig zijn.
De ontwenningsverschijnselen kunnen heel heftig zijn. Zeker als je veel of lang gerookt hebt. Soms worden mensen die plotseling stoppen met roken door de ontwenningsverschijnselen ‘overvallen’. Dan kan iemand weer gaan roken.
Ook kan het een uitdaging zijn om de gewoonte van het roken aan te passen. Stel, je rookte altijd in de ochtend. Het eerste wat je deed als je wakker werd was een sigaret opsteken. Of je rookte op andere momenten, zoals na het avondeten, bij stress of op een feestje. Die gewoontes moet je aanpassen als je stopt. Dat kost tijd en moeite.
Wil je ‘cold turkey’ stoppen met roken? Met deze tips vergroot je de kans om gestopt te blijven!
Meer tips? Lees hier alle tips bij het stoppen met roken.
Ja, in één keer stoppen met roken werkt beter dan minderen. Mensen die minderen stellen het stoppen vaak uit. Ook is minderen lastig vol te houden. Sommige mensen hebben door te minderen juist meer en langer last van ontwenningsverschijnselen, dan wanneer ze in één keer stoppen. Wel kan in één keer stoppen zonder hulp moeilijk zijn. Gun het jezelf om met begeleiding te stoppen. Je kunt er ook nicotinevervangers of medicijnen bij krijgen.
Nee. De kans dat stoppen met roken lukt, is groter met professionele begeleiding. Zeker als je lang en veel rookt, al vaker gestopt bent, en je omgeving rookt. Naast de begeleiding kun je eventueel nicotinevervangers of medicijnen gebruiken. Bijvoorbeeld medicijnen op recept. Dan is de kans dat stoppen lukt het grootst. Je zorgverzekering vergoedt begeleiding bij het stoppen met roken. Dan is het dus gratis!
Je zorgverzekering vergoedt begeleiding bij het stoppenStoplijn 0800-1995 – Gratis advies bij Stoppen met Roken – Ik stop nu met roken. Medicijnen worden alleen vergoed als je ook begeleiding volgt. Bel naar de Stoplijn (0800-1995, gratis) als je hulp wilt bij het zoeken van een goede begeleider bij het stoppen met roken.
Browser:
Compass:
Search:
Marker: