Ga naar de inhoud

Yes! PUUR rookvrij! Ook jij?

Je wilt rookvrij door het leven. Gezonder, vrijer en mooier worden. PUUR. Maar hóe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat het lukt en dat je rookvrij blijft? Ikstopnu helpt je daarbij met de beste tips. Jouw proces naar een PUUR rookvrij leven start hier.

Promotional

Jouw eerste stap naar PUUR rookvrij

Stoppen met roken én gestopt blijven is een leerproces. Je wordt er steeds beter in! Het belangrijkste is dat je een helder plan hebt waar je aan vast kunt houden.
Start hier
Promotional

Wat als het me niet lukt?

Misschien ben je bang dat het je niet lukt. Misschien ben je al eens gestopt en weer begonnen. Wees niet te streng en heb vertrouwen in jezelf. Ook jij kunt PUUR rookvrij blijven.
Ontdek welke manier het beste bij jou past

Maak gebruik van de hulp die er is: dat werkt écht!

Je hoeft het niet alleen te doen! Sterker nog, de kans op succes is groter als je gebruik maakt van begeleiding. Er zijn verschillende soorten hulp die je kunt inschakelen. Ikstopnu laat je graag zien welke dat zijn:

Ikstopnu-team en de Stoplijn

Iedere werkdag kun je contact opnemen met mensen die gespecialiseerd zijn in stoppen met roken en gestopt blijven. Je kunt gratis met al je vragen bij ze terecht. Ook als je een moeilijk moment hebt kunnen zij je erdoor heen helpen.

Zet het nummer in je telefoon en maak er gebruik van op het moment dat je het nodig hebt. Ze helpen je graag!

 • Bel de gratis Stoplijn via 0800-1995 op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
 • Chat met een Ikstopnu-medewerker op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.

Huisartsenpraktijk

Als je laagdrempelig advies wilt over stoppen met roken, kun je ook een afspraak maken met je huisarts. Sommige huisartspraktijken hebben speciale stoppen-met-roken programma’s die je kunt volgen.

Als je gebruik wilt maken van medicatie, kan je huisarts een recept voorschrijven. Medicatie wordt alleen vergoed in combinatie met begeleiding.

Coaching en hulpmiddelen

Laat je begeleiden door een getrainde coach. Met begeleiding is de kans groter dat het je lukt. Als het nodig is kun je ook gebruik maken van nicotinevervangers of medicijnen die de huisarts je kan voorschrijven.

Er zijn verschillende soorten begeleiding:

Zorgverzekeraars vergoeden 1x per jaar de hulp bij het stoppen met roken. De verzekering betaalt de kosten van begeleiding en hulpmiddelen bij het stoppen met roken. Een voorwaarde is dat je begeleid wordt door een erkende coach.

Promotional

Vind begeleiding dichtbij

Stoppen met roken coaching is er in veel verschillende vormen. Op onze hulpkaart zie je direct welke begeleiding er bij jou in de buurt is.
Naar de kaart

Ontdek welke stopmethode bij jou past

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Benieuwd welke dat zijn en welke manier van stoppen bij jou past? Gebruik dan de keuzehulp stoppen met roken.

Bekijk ook de ervaringsfilmpjes waarin andere mensen die PUUR rookvrij zijn vertellen hoe ze het hebben aangepakt.

Wist je dat …

 • De meeste mensen die blijvend gestopt zijn, daar meerdere stopacties voor nodig hebben gehad?
 • Stoppen met roken is een leerproces. Vallen en opstaan hoort daarbij.
 • Als het een keer mislukt, dan weet je wat je de volgende keer beter kunt doen. Blijf oefenen. Het gaat je lukken. Net als toen je ooit leerde lopen, springen, fluiten …
 • En doe het niet alleen. Maak gebruik van de hulp die voor je klaar staat.

Cornelie deed het PUUR voor haar dochter

“Als ik drie minuten wacht, denk ik niet meer aan een sigaret.”

Wat is jouw PUUR motivatie?

Bedenk wat jouw belangrijkste motivatie(s) zijn. Zorg ervoor dat je jezelf gemotiveerd blijft houden. Schrijf je motivatie bijvoorbeeld op briefjes en hang ze op in je huis. Wat ook kan helpen is om aan iedereen te vertellen dat je stopt met roken. Deel jouw motivatie op social media. Laat je steunen door de mensen om je heen.

TIP: Gebruik de hashtag #PUURrookvrij op social media en inspireer ook anderen met jouw motivatie!

Documentaire derdehands rook

Twee gezinnen ontdekken hoe schadelijke stoffen uit tabaksrook zich kunnen verspreiden.

12 motiverende PUUR redenen

 1. PUUR fris
  Het allereerste voordeel van PUUR rookvrij zijn is dat je kleding en je haren weer fris ruiken. Je bent weer PUUR fris. Een mooi moment om ook gordijnen te wassen als je in huis rookte, zodat ook je leefomgeving weer PUUR fris is.
 2. PUUR lichaam
  Je lichaamstemperatuur is weer PUUR. Na 20 minuten stoppen met roken zakt het nicotineniveau in je lichaam. Je bloeddruk en hartslag dalen en je merkt dat je handen en voeten minder koud aanvoelen. PUUR.
 3. PUUR fit
  Na 24 uur stoppen met roken verbetert de zuurstoftoevoer naar je organen. Omdat je bloed weer meer zuurstof bevat, kan je lichaam gaan herstellen. Al binnen 3 dagen merk je dat je meer energie hebt. Langzaamaan word je fitter. Helemaal als je je levensstijl sportief inricht. Nadat je een maand rookvrij bent, merk je dat je conditie vooruit gaat. Traplopen gaat bijvoorbeeld gemakkelijker.
 4. PUUR proeven
  Door rookvrij te zijn, kan je veel beter alle smaken proeven. Je proeft de PURE smaakt van het eten. Alles smaakt lekkerder. Daar ligt ook een valkuil. Want doordat je stofwisseling weer normaal wordt, heb je minder voeding nodig.
 5. PUUR ruiken
  Net als je smaak, verbetert ook je reuk. Je ruikt veel meer. Dus ook die lekkere geuren van het eten. Je zult weer PUUR ruiken.
 6. PUUR ademen
  Je krijgt meer lucht binnen. Na 48 uur stoppen met roken beginnen je longen aan een grote schoonmaak. Je kunt daardoor in het begin meer gaan hoesten. Maar houd vol. Na een tijd zijn je longen weer PUUR en kan je veel vrijer ademen. Na 72 uur merk je dat ademen al makkelijker gaat. Je krijgt ook wat meer energie.
 7. PUUR gezond
  Vanaf het moment dat je rookvrij bent, word je lichaam gezonder. Als je 1 jaar rookvrij bent, is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd. Dat komt doordat je bloedvaten herstellen vanaf het moment dat je stopt. Ook het risico op allerlei anderen ziekten neemt vanaf dan steeds verder af.
  Na 10 jaar is het risico op longkanker gehalveerd zijn. Longkanker veroorzaakt in Nederland de meeste doden. En het risico op andere vormen van kanker wordt ook steeds kleiner.
  Je hebt na 10 jaar geen vergroot risico meer op een beroerte of andere aan roken gerelateerde ziekten. Na 15 jaar zijn je bloedvaten hetzelfde als die van een niet-roker. Je hebt dan geen door roken verhoogd risico op hart- en vaatziekten meer.
 8. PUUR seksleven
  Door rookvrij te zijn, krijg je meer zin in seks. Dat komt doordat nicotine een negatief effect had op je libido. Ook hebben niet-rokers minder erectieproblemen, omdat het bloed beter kan stromen. Daarnaast gaat je conditie vooruit en dat is ook te merken tijdens de seks.
 9. PUUR vruchtbaar
  Door rookvrij te zijn, verbetert de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. De kans op impotentie bij mannen wordt kleiner en de kwaliteit van het zaad verbetert. Ook vrouwen worden vruchtbaarder als ze stoppen met roken. Zwanger raken lukt sneller en het is belangrijk om rookvrij te zijn vóórdat een vrouw zwanger raakt. Ben je zwanger of heb je een zwangerschapswens? Maak gebruik van hulp. Er zijn erkende stoppen-met-roken coaches die gespecialiseerd zijn in hulp voor zwangeren en vrouwen die zwanger willen raken. Vind hulp bij jou in de buurt.
 10. PUUR humeur
  Als je net gestopt bent met roken, heb je misschien het gevoel dat je humeur slechter is. Dat kan door de ontwenningsverschijnselen komen. Maar al snel merk je dat je humeur juist beter wordt.
 11. PUUR gebit
  Rookvrij zijn levert voordelen op voor je gebit. Allereerst blijven je tanden witter. Maar ook de gezondheid van je mond neemt toe. Zo heb je minder kans op ontstekingen en bacteriële infecties.
 12. PUUR mooier
  Je huid krijgt direct een gezondere en frissere kleur als je stopt met roken. In je gezicht is dit het beste zichtbaar. Dit komt doordat de doorbloeding van je huid beter wordt. Je krijgt ook minder snel rimpels en plooien.

Blijf samen PUUR rookvrij

Op Facebook zijn er Ikstopnu-maandgroepen. Iedere maand start er een nieuwe groep met gemotiveerde mensen die stoppen met roken. Deel je vragen, ervaringen en tips met elkaar. Laat je steunen en blijf samen PUUR rookvrij. Samen sta je sterker.

Bezoek de Facebook-groepen

Over PUUR rookvrij

PUUR rookvrij is een campagne van de Rijksoverheid. Bezoek de campagne website.

Ben je een professional? Bezoek dan PUUR voor profs van het Trimbos-instituut.

Open chat Stoplijn: 0800-1995