HomeMotivatieStop voor je (klein)kinderen

Stop met roken voor je (klein)kinderen

Wist je dat als je stopt met roken, je kinderen een minder grote kans hebben op astma en andere klachten? Ook zullen je kinderen roken minder normaal vinden en is de kans dat ze later zelf ook gaan roken kleiner. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen door rookvrij te zijn.

Redenen om te stoppen voor je (klein)kinderen

 • Je geeft het goede voorbeeld

  Kinderen die meeroken met hun (groot)ouders, gaan later zelf vaak ook roken. Door te stoppen met roken geef je het goede voorbeeld en is de kans kleiner dat je (klein)kinderen gaan roken.

 • Je voorkomt meeroken

  ‘Meeroken’ is het inademen van tabaksrook uit de omgeving. Door meeroken krijgt een kind stoffen binnen uit tabaksrook. Kinderen kunnen dus ook ziek worden van meeroken.

  Bovendien gaan kinderen die meeroken met hun (groot)ouders, zelf later vaak ook roken.

  Door te stoppen met roken hebben je (klein)kinderen dus minder kans om ziek te worden en geef je het goede voorbeeld.

 • Je bent energieker

  Doordat je zelf gezonder wordt, krijg je een betere conditie en meer energie. Je kunt actievere spelletjes doen met je (klein)kinderen omdat je minder snel buiten adem raakt.

 • Je leeft langer

  Een niet-roker leeft gemiddeld 10 jaar langer dan een roker! Als roker heb je namelijk veel meer kans op kanker en hart- en vaatziekten. Het heeft altijd zin om te stoppen, ook als je al wat ouder bent.

  Na 5 jaar stoppen met roken is de kans op kanker al met de helft gedaald. Je leeft waarschijnlijk langer en gezonder en kan dus meer tijd doorbrengen met je (klein)kinderen.

Michael is gestopt voor zijn kinderen

“Ik kreeg van mijn kinderen wat vaker de opmerking: het stinkt. (…) Je bent verdrietig dat je je familie kwijtraakt, maar je bent hard op weg om zelf de volgende te worden.”

Lees uitgeschreven tekst

“Mijn naam is Michael, ik ben 29 jaar. Sinds kerst 2014 ben ik gestopt met roken. Ik heb tien jaar lang gerookt, op de dag af. Ik rookte zware shag, denk wel 25 peuken per dag. Ik ben in één keer gestopt. Had gewoon de behoefte niet meer om te roken. Ook kreeg ik van mijn kinderen en mensen om mij heen wat vaker de opmerking: ‘Het stinkt, je ruikt naar sigaretten, vies’. Dan ga je toch nadenken. Hoe ga ik hun uitleggen dat het niet goed is als je zelf elke dag naar de rook stinkt. Plus het feit dat ik familie verloren heb door het roken. Dan denk je gewoon bij jezelf: je bent er verdrietig omdat je je familie kwijtraakt, maar je bent zelf hard op weg om de volgende te worden…

Dat heeft me eigenlijk doen besluiten om gewoon in een keer te stoppen. De eerste twee weken, drie weken wist ik echt niet wat me overkwam. Ik kreeg last van zweten, een soort paniekachtige gevoelens… Wist echt niet wat er gebeurde. Ik had nooit verwacht dat door roken zou komen. Dat als je ging stoppen, het zo zou voelen.

Uiteindelijk heb ik het gewoon volgehouden en probeerde er niet meer aan denken. Uiteindelijk zijn de klachten die je krijgt van het stoppen met roken minder erg, als de klachten die je gaat krijgen als je blijft roken. En daar ik mijn eigen aan vastgehouden. De laatste poging en eigenlijk dat het gelukt is, heb ik ook niemand verteld, zo van: ‘Joh, ik ga stoppen.’ Ik heb het gewoon gedaan, niet meer gerookt. En als iemand vroeg van: ‘Joh, moet je niet roken?’, zei ik: ‘Nee, ik rook niet meer’.

Ik ga nooit meer roken. Eén ding is zeker ik ga echt nooit meer roken.”

Paul wil dat zijn kinderen niet gaan roken

“Uiteindelijk ben ik gestopt op mijn 33e, omdat mijn vrouw in verwachting raakte van ons kind. Ik wilde beslist niet dat mijn kinderen zouden roken.”

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Paul. Ik ben begonnen met roken toen ik 12 was. Rookte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat door, was geen sociale of gezelligheidsroker, echt een flinke doorpaffer. Ik ben gestopt rond mijn 28e, weer begonnen op mijn 29e, weer gestopt op mijn 30e, weer begonnen op mijn 31e… En uiteindelijk ben ik gestopt op mijn 33e, omdat mijn vrouw in verwachting raakte van ons kind. Ik wilde beslist niet dat mijn kinderen zouden roken.

Wat ik geleerd heb is dat het belangrijkste, het verschil tussen stoppen met een volledige motivatie of stoppen met een halve motivatie: alle keren dat ik gestopt ben met een halve motivatie vond ik het tobben. En de laatste keer ben ik gestopt en was het geen enkel probleem. Ik heb er niet meer naar getaald, naar sigaretten. Dus ik denk: als je wil stoppen met roken, dan moet je onderzoeken wat je nog steeds aantrekkelijk vindt in het roken. Dat is van alles. Ik was gehecht aan mijn merk bijvoorbeeld. Absurd natuurlijk, maar ik was gehecht aan mijn merk. Het is een goeie vriend waar je even pauze mee neemt, er zijn allerlei dingen waar we aan gehecht zijn. Ik in ieder geval. Dus dat moet je voor jezelf helder hebben als je wil stoppen. Pas als je dat werkelijk helder hebt en je wil echt stoppen, dan is het geen probleem.”

Ben je een ouder en wil je stoppen met roken? Volg het programma Rookvrije Ouders.

Meer informatie

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: