HomeMotivatieMinderen of stoppen met roken

Minderen met roken of stoppen?

Stoppen met roken is voor veel mensen moeilijk. Daarom wordt vaak gedacht dat minderen met roken ook al een goede stap naar een betere gezondheid is. Maar is dat wel zo?

Waarom willen mensen minderen met roken?

Mensen die roken en willen minderen met roken, doen dat vaak om 2 redenen:

  • Ze willen schade aan hun gezondheid beperken;
  • Ze zien het als eerste stap om straks echt te stoppen met roken.

Maar in het echt blijkt dat je hiermee geen betere gezondheid krijgt en dat stoppen in 1 keer vaak veel beter werkt.

De hele tijd minderen is lastig

Om de hele tijd te minderen met roken, is voor veel mensen lastig. Want je hebt ook sociale activiteiten, zoals een feestje en naar de kroeg gaan. Om dan te minderen, moet je heel gemotiveerd zijn. Ook inhaleren mensen die minderen vaak hun sigaret dieper en nemen er meer trekjes van. Zo krijgen zij alsnog evenveel slechte stoffen binnen. 

In 1 keer stoppen werkt het beste

In 1 keer stoppen met roken blijkt vaak beter te werken dan eerst minderen. Dit komt doordat mensen die minderen, hun echte stopmoment uitstellen. Dit geeft ook een grotere kans op een terugval.

Wat zegt de rookstopcoach over minderen met roken?

Rookstopcoach Pauline Haasbroek werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis. Ze begeleidt mensen die willen stoppen met roken. Speciaal voor Ikstopnu geeft ze antwoord op belangrijke vragen over stoppen met roken.

Minderen met roken?

Minderen met roken of stoppen, wat is het beste? Pauline legt uit hoe het werkt in je hersenen.

Lees uitgeschreven tekst

“Als je gaat minderen zit je eigenlijk jezelf een beetje te pesten, voor de gek te houden. Ik wil je dat uitleggen aan de hand van deze grafiek. Dit is de nicotinespiegel in het bloed bij iemand die rookt. Wat je ziet is als je een sigaret opsteekt gaat de nicotine direct naar de hersenen. Op het moment dat het in de hersenen komt, komt er een stofje vrij waardoor je denkt: ha lekker. Maar op het moment dat je het uitdoet zakt direct de spiegel weg. Uiteindelijk doe je niks aan je verslaving, de nicotine blijft hetzelfde. Wat je zelf doet is het in standhouden, maar je maakt het jezelf heel moeilijk door die sigaretten heel belangrijk te maken. Je lichaam went heel snel dat het geen nicotine meer krijgt. Dus na de eerste drie dagen wordt het al rustiger en dan ga je vooruit in plaats van dat je op hetzelfde blijft.”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: