HomeMotivatieMinderen of stoppen met roken

Minderen of stoppen?

Rookstopcoach Pauline Haasbroek werkt in het Rode Kruis Ziekenhuis.
Ze begeleidt mensen die willen stoppen met roken. Speciaal voor Ikstopnu geeft ze antwoord op belangrijke vragen over stoppen met roken. 

Minderen of stoppen met roken?

Lees uitgeschreven tekst

“Als je gaat minderen zit je eigenlijk jezelf een beetje te pesten, voor de gek te houden. Ik wil je dat uitleggen aan de hand van deze grafiek. Dit is de nicotinespiegel in het bloed bij iemand die rookt. Wat je ziet is als je een sigaret opsteekt gaat de nicotine direct naar de hersenen. Op het moment dat het in de hersenen komt, komt er een stofje vrij waardoor je denkt: ha lekker. Maar op het moment dat je het uitdoet zakt direct de spiegel weg. Uiteindelijk doe je niks aan je verslaving, de nicotine blijft hetzelfde. Wat je zelf doet is het in standhouden, maar je maakt het jezelf heel moeilijk door die sigaretten heel belangrijk te maken. Je lichaam went heel snel dat het geen nicotine meer krijgt. Dus na de eerste drie dagen wordt het al rustiger en dan ga je vooruit in plaats van dat je op hetzelfde blijft.”

Minderen of stoppen, wat is het beste? Pauline legt met behulp van een grafiek uit hoe minderen en helemaal stoppen werkt in je hersenen. Bekijk de video en ontdek het antwoord.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker:

Stoplijn