HomeMotivatieCornelie stopt met roken

Cornelie stopt met roken

Cornelie stopt met roken omdat ze haar dochtertje oud wil zien worden. Daarvoor moet ze wel gezonder gaan leven. Eerdere stoppogingen zijn niet gelukt. Daarom zoekt ze nu hulp bij het stoppen met roken. 

Cornelie stopt met roken

Cornelie gaat op bezoek bij de Rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Daar helpt stopcoach Pauline Haasbroek haar met stoppen.

Lees uitgeschreven tekst

Cornelie: “Ik heb een biertje gedronken en het is me…”

Vriendin: “En niet gerookt. Ik heb erop gelet. Ze heeft niet gerookt. Ik ben haar eigen oude mattie voor roken en ze heeft niet gerookt.”

Cornelie: “Ik had altijd de associatie met een sigaretje dat is gezellig en ik rook het meeste nou ja als ik er ook een biertje erbij had en een sigaretje, nou dat is gezellig. En als ik nu zeg maar nu ga stappen dan focus ik me meer op mensen die dan dat biertje doen zonder een sigaretje en die het ook gezellig hebben.
Iedereen weet dat roken slecht is en ik heb een dochtertje van vijf en die wil ik oud zien worden, dus moet ikzelf zorgen dat ik oud word. En ik denk niet dat roken een verstandige keuze daarbij is.
Met Stoptober heb ik de laatste poging gedaan en ieder jaar met 1 januari, maar dat doe ik dan altijd 2 januari omdat ik met Nieuwjaarsdag toch op Oudjaarsavond nog wil roken. 2 Januari heb ik het denk twee dagen volgehouden en met Stoptober had ik het een week volgehouden. Maar dan zit je in een café, maar misschien is het nu anders omdat het echt die rookruimte er niet meer is. Zitten toch veel mensen te roken en in die rookruimte is het toch op de één of andere manier was het altijd heel gezellig. Dus ik heb ook al misschien bedacht: misschien moet ik hele nieuwe vrienden gaan zoeken die helemaal niet roken. Dat het makkelijker is om niet te roken als je ook met mensen omgaat die niet roken.
Ik heb niet het gevoel dat ik echt aan die nicotine of zo verslaafd ben, maar misschien ben ik dat wel. Dat zal wel, maar ik heb niet dat ik ga trillen als ik een dag niet rook maar het is gewoon zo de gewoonte. Altijd als ik naar mijn werk rij en als ik terug rij dan rook ik een sigaretje. Ja ik hoop gewoon heel erg dat het gaat lukken, want ik wil gewoon heel graag stoppen. Het is namelijk ook, het is een hele rare gewoonte.”

Cornelie: “Ik wil gewoon echt stoppen maar ik vind het gewoon heel lastig om te stoppen.”

Pauline: “Ja. Hoeveel sigaretten rook je per dag?

Cornelie: “Nou dat verschilt dus heel erg. Kijk vandaag weer twee meer, want nu ben ik hierheen gereden En een sigaretje gerookt.”

Cornelie: “Ja die gedachte aan een sigaret, als je nu een sigaret wilt roken… na drie minuten is dat weer weg. Dat zat ik soms te tellen wanneer die drie minuten weer was afgelopen, maar dat en het is echt zo.”

Pauline: “Ja. Als je dan gaat stoppen, je weet waar die momenten gaan komen. Dan is het goed om te weten wat ga ik doen om me af te leiden. Hoe ga ik dat doen op die vrijdagavond.”

Cornelie: “Ja maar die is het belangrijkste. Hoe ga ik dat doen op die vrijdagavond… als ik dat biertje in mijn hand heb. En mijn ruggengraat is iets slapper.”

Cornlie: “Ik heb een biertje gedronken en het is me…”

Vriendin: “En niet gerookt. Ik heb erop gelet. Ze heeft niet gerookt. Ik ben haar eigen oude mattie voor roken en ze heeft niet gerookt.”

Cornelie: “Het is me gelukt vandaag. Ik had altijd de associatie met een sigaretje, het is gezellig en ik rook zo nou ja het meest als ik er ook een biertje erbij had en een sigaretje, nou dat is gezellig. En nu als ik zeg maar nu ga stappen dan focus ik me meer op de mensen die dan dat biertje doen zonder een sigaretje en die het ook gewoon gezellig hebben, want dat kan best wel. Het zit gewoon in je hoofd.”

Cornelie: “Van het Rode Kruis ziekenhuis heb ik een boek meegekregen. Dat boek heb je misschien ook al eerder gezien. Dat lag op tafel bij Pauline. En het boek heet: Nederland stopt met roken. Er staan ook wel dingen in die je niet weet. Ik dacht altijd: nou van roken daar zit teer in dat is slecht, daar krijg je longkanker van, maar in zo’n sigaret zitten toch nog wel veel meer dingen die ook heel slecht en smerig zijn waarvan je eigenlijk dan ook denkt van: ja je bent toch gek ook dat je dat tot je gaat nemen.”

Pauline: “Deze stofjes worden er ook mede ingedaan om het roken mogelijk te maken en heel veel stofjes zijn bedoeld dat je die rook wel kan inhaleren. Dus dat je longen wat rustiger te maken…Dat je niet gaat hoesten.”

Cornelie: “Toen heb ik op dinsdagmiddag nu drie weken geleden heb ik mijn laatste sigaret ’s middags gerookt. Ik heb nooit een sigaret in mijn handen meer gehad. Het enige wat vies is. Gewoon kijken naar mensen die kijken naar mensen die niet roken of nooit gerookt hebben dat die ook gewoon, dat die een normaal leven kunnen leiden zonder die sigaret. Dus waarvoor zou jij die sigaret nodig hebben om iets te doen, want je hebt die sigaret nergens voor nodig. En je moet voor jezelf proberen die gewoontes te doorbreken. En als je dan begint met ééntje, met mij was het dus altijd die sigaret in de auto naar werk toe of zodra ik in mijn auto stapte stak ik eigenlijk een sigaret op. Dat vond ik heerlijk, muziekje aan sigaretje erbij en een beetje zo toeren. Nou ja als je die gewoontes een beetje eruit fietst dan ben je ook al een heel eind op weg.”

 

 

 • Over Cornelie

  Cornelie rookt vooral op gezellige momenten. Een bezoek stamkroeg is dan ook de grootste uitdaging. Zeker als er al een drankje in zit, is het lastig om nog ‘nee’ te zeggen.

  Cornelie probeert met oud en nieuw vaak te stoppen. Maar na een dag begint ze meestal toch weer. Dit keer pakt ze het wat grondiger aan. Ze zoekt hulp bij de rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis.

 • Hulp bij stoppen met roken

  Cornelie heeft zich aangemeld bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Dat ziekenhuis heeft als eerste in Nederland een rookstoppoli geopend. Bij de rookstoppoli kun je terecht voor hulp bij stoppen met roken.

  Wil je meer weten over hulp bij stoppen met roken? Klik dan hier.

  Rookstoppoli

  Inmiddels zijn er veel meer rookstoppoli’s in Nederland. Je hebt hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig.

  Hulp in de buurt

  Je kunt ook andere hulp vinden bij jou in de buurt. Kijk daarvoor op de Hulp-in-de-buurt-kaart.

 • Moet je betalen voor hulp bij stoppen met roken?

  Je zorgverzekering betaalt meestal een vergoeding om te stoppen met roken. De verzekering brengt vanaf 1 januari 2020 meestal geen eigen risico meer in rekening.

  Lees meer over vergoeding voor hulp bij stoppen met roken.

 • Nederland stopt met roken

  Cornelie krijgt tijdens haar stoppoging het boek Nederland Stopt Met Roken. Dat boek is geschreven door longartsen Wanda de Kanter en Pauline dekker.

  Het boek staat vol met tips hoe je kunt stoppen met roken.

  Luisterboek

  Je kunt het boek ook beluisteren als luisterboek.

  Klik hier voor het luisterboek

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: