Top menu

Skip to main content
Menu

Stoppen met roken en zwanger

Stoppen met roken en zwanger

Verzorg jezelf en de baby

De gezondheid van jouw kindje begint al in de buik. Het is daarom belangrijk om te stoppen met roken als je zwanger bent. Je bent helemaal goed bezig als je stopt voordat je in verwachting raakt. Zo weet je zeker dat je niet rookt als je zwanger bent. Sommige vrouwen ontdekken pas na een paar weken dat ze in verwachting zijn. Als je in deze tijd rookt, kan dit gevaarlijk zijn voor jouw baby.

Sneller in verwachting

Als je niet meer rookt, word je makkelijker zwanger. Roken vermindert je vruchtbaarheid. Vrouwen worden daardoor minder snel zwanger. Stop dus eerst met roken en dan pas met de pil. Mannelijke rokers hebben minder goed zaad. Gooi dus lekker samen die sigaretten weg als je een kinderwens hebt. Samen stoppen is gemakkelijker en je hoeft je niet meer druk te maken over meeroken als het kindje geboren is.

Als je al zwanger bent

Jouw kindje wordt gezonder als je stopt met roken. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen als je zwanger bent. Het verkleint de kans op een miskraam en helpt jouw baby beter te groeien. Stop het liefst in het begin van de zwangerschap, maar ook later is het belangrijk om niet te roken. Belangrijke lichaamsdelen zoals de longen groeien door tot de geboorte van het kind. Heb je moeite met stoppen? Er zijn verschillende begeleiders die vrouwen helpen tijdens hun zwangerschap te stoppen. 

Als je voor jouw zwangerschap stopt met roken, mag je medicijnen gebruiken. Tijdens de zwangerschap kan dit gevaarlijk zijn voor jouw baby. Je mag alleen speciale kauwgom of nicotinepleisters gebruiken als de dokter dat zegt. Rook niet als je medicijnen gebruikt. Jouw kindje krijgt dan dubbel zoveel slechte stoffen binnen.

Zelfs geen hijsje

Als je zwanger bent, is stoppen met roken altijd beter dan doorroken. Zelfs wanneer je veel stress hebt van het stoppen, kun je beter ophouden. Laat je niets wijsmaken door anderen. De slechte stoffen in sigaretten zijn gevaarlijk voor jouw baby. Jouw kindje ademt de rook in via jouw buik en kan zo te vroeg geboren worden of niet goed groeien. 

Zoek samen hulp

Een baby betekent het begin van een nieuw leven. Het is de ideale kans om te stoppen met oude gewoonten. Alleen stoppen met roken is veel lastiger dan samen. Bereid je daarom samen voor op de komst van de baby. Het is voor veel vrouwen een grote steun als hun partner ook stopt. 

Wat doet roken tijdens de zwangerschap

Verbeter de gezondheid van jouw baby

Jouw kindje wordt direct gezonder als je stopt met roken tijdens de zwangerschap. Sigarettenrook heeft grote gevolgen voor jouw baby. Stop en verminder de kans op een miskraam. Jouw baby groeit beter, is gezonder als het geboren wordt en er is minder kans op aangeboren afwijkingen. 

Kinderen die meeroken met hun ouders, gaan later zelf vaak ook roken.

Laat jouw baby niet meeroken

Zorg dat jouw kindje naar babypoeder ruikt, in plaats van rook. Het is erg slecht voor kleintjes als er binnen wordt gerookt. Jouw baby ademt dan alle slechte stoffen in. Het is het beste om helemaal te stoppen, ook als je alleen buiten rookt. De geur en slechte stoffen blijven hangen in jouw kleding en haren. Zo wordt het doorgegeven aan jouw baby.

Meer informatie

Stoppen met roken is niet altijd makkelijk. Je bent niet de enige vrouw die er moeite mee heeft. Lees in de onderstaande folder alles over stoppen met roken en zwanger zijn.

stoppen met roken

De onderstaande folder bevat meer informatie over de gevolgen van alcohol, roken en drugs tijdens de zwangerschap. Ben jij er al klaar voor om te stoppen met roken?

Deel deze pagina met familie, vriend(in) of collega's

Hulp in de buurt

Vul je plaats of postcode in en zie welke coaching er dichtbij is.

Zoek
Top