Top menu

Skip to main content
Menu

Dé 5 valkuilen

De 5 valkuilen

De momenten waarop je zo weer begint...

Volhouden kan lastig zijn, vooral in bepaalde situaties. Als je dat van tevoren weet, ben je beter voorbereid. We hebben de belangrijkste gevaarlijke situaties voor je op een rijtje gezet.

 1. Emotie
  Een familielid overlijdt plotseling. Je maakt je kwaad over iets. Of je maakt je grote zorgen.
  Op dat soort momenten kan de behoefte om te roken erg oplopen. Je hebt het roken misschien vroeger gebruikt als hulpmiddel om tot rust te komen, en juist nu is die rust erg welkom. Realiseer je, dat roken maar heel tijdelijk rust geeft en over de dag heen juist tot meer stress leidt (zie hoe werkt een rookverslaving? en ook het verhaal van Samia). Ook al heb je nu even wat anders aan je hoofd, met één sigaret ben je waarschijnlijk weer verslaafd en dat maakt de situatie alleen maar vervelender.
 2. Ruzie
  Ruzie geeft vaak veel stress. De emoties kunnen hoog oplopen, net als je behoefte aan rust of steun. Je automatisme is dan: roken. Doe iets anders waar je rustig van wordt, zoals een kop koffie of thee of even buiten lopen. Daarna is de behoefte aan roken alweer sterk gezakt.
 3. “Ach joh, eentje maar...”
  Druk van andere rokers is de #3 reden waarom veel rokers weer opnieuw beginnen. Het is wennen als je altijd samen stond te roken en ineens doe je niet meer mee, ook voor de anderen. Maar als je vertelt waarom je bent gestopt, hebben de meeste mensen daar wel begrip voor. Je kan ze ook vragen om je te helpen erbij, door bijvoorbeeld geen sigaretten aan te bieden.
 4. Alcohol
  Met alcohol op is het veel moeilijker, om de verleiding te weerstaan. Dat komt doordat alcohol je zelfcontrole vermindert. Je wordt impulsiever en kan minder scherp de nadelen van roken voor de geest halen. Nog extra lastig is dat je waarschijnlijk gewend was dat bij een biertje of glas wijn een sigaret ‘hoort’. Dus dat betekent wennen aan nieuwe gewoontes (alcohol drinken zonder te roken), of (tijdelijk) minder drinken.
 5. Verveling
  Sommige mensen beginnen weer, simpelweg omdat ze weinig te doen hebben en uit gewoonte eentje opsteken. Dat kan gebeuren, de gewoonte is zo ingesleten. Op dit soort momenten is het nodig om opnieuw de keus te maken, om niet meer te roken. Doorbreek de verveling & je oude gewoonten, en ga iets heel anders doen!

Toch gerookt?

Dat gebeurt. Het roken afleren is een proces van vallen en opstaan. Pak de draad opnieuw op, je bent goed op weg!

Je ervaringen delen, of meer lezen over die van anderen? Ikstopnu.nl heeft ook een pagina op Facebook. 

Deel deze pagina met familie, vriend(in) of collega's

Hulp in de buurt

Vul je plaats of postcode in en zie welke coaching er dichtbij is.

Zoek
Top