Top menu

Skip to main content
Menu

Dit is de ervaring van Freddy

Je bent nooit te oud om te stoppen. Freddy werd ziek na haar pensioen en stopte plotseling met roken. Ze overleefde het en is inmiddels al 92 jaar. Haar belangrijkste tip: Beloof te stoppen aan iemand van wie je houdt. Dat maakt het makkelijker.

“Ik ben Freddy en ik ben tweeënnegentig jaar. En ik heb mijn hele leven bijna gerookt. Ik rookte zoveel dat ik stak de ene sigaret met de ander aan. Maar ik inhaleerde niet. Maar dat maakt niet uit, de stoom sloeg zowat uit m’n hoofd. Het was verschrikkelijk.

Totdat ik op een gegeven moment een rare ziekte kreeg. Ik was op dat moment in Afrika. En ik merkte dat ergens bloed uitkwam. Toen dacht ik: dat is geen goede zaak. Op een gegeven moment ging ik op m’n knietjes. En ik zei: ‘God, als ik geen kanker heb, rook ik nooit meer. En ook als ik dat heb, maar ik haal het.. dan wil ik U graag bedanken.’ En het is echt heel erg als je zoiets hebt. Ik ben naar de dokter gegaan. En ik had kanker. Ik ben van de één op de andere dag gestopt. Nou ja, daar zit ze dan met tweeënnegentig jaar. Dit gebeurde in ’93/’92, omdat ik het aan iemand beloofd had die hoger stond dan ik.
Misschien is het een voorbeeld om er vanaf te komen dat je het aan iemand beloofd waar je van houdt. Dat zou dan misschien voor een keertje voor een ander ook wel lukken.”

Deel deze pagina met familie, vriend(in) of collega's

Hulp in de buurt

Vul je plaats of postcode in en zie welke coaching er dichtbij is.

Zoek
Top