HomeVarenicline (merknaam Champix) en stoppen met roken

Varenicline (merknaam Champix) gebruiken bij stoppen met roken

Let op: Champix is op dit moment niet leverbaar. Bekijk op deze website van de Nationale Apotheek  het laatste nieuws hierover.

  • Wat is varenicline (merknaam Champix)?

    Varenicline (merknaam Champix) is een medicijn voor volwassenen dat helpt bij stoppen met roken. Je kunt het alleen krijgen als je huisarts of een andere arts hier een recept voor schrijft. Het werkt vooral goed als je ook coaching bij het stoppen krijgt.

    Minder plezier in roken

    Varenicline zorgt ervoor dat de hersenen meer dopamine aanmaken. Dit stofje geeft je een prettig gevoel. Daardoor heb je minder behoefte aan nicotine uit een sigaret.

    Het medicijn regelt ook dat nicotine minder goed in de hersenen aankomt. Daardoor heb je minder plezier van roken.

  • Voor wie is varenicline vooral geschikt?

    Dit medicijn is vooral geschikt als:

    • je meer dan 10 sigaretten per dag rookt;
    • je ook begeleiding krijgt bij het stoppen met roken;
    • je nicotinevervangers hebt geprobeerd, maar deze niet (genoeg) hebben geholpen;
    • je zelf goed gemotiveerd bent om te stoppen met roken.

  • Wanneer mag je varenicline niet gebruiken?

    Er zijn verschillende aandoeningen waarbij je dit medicijn beter niet kunt gebruiken. Je huisarts en apotheker weten om welke aandoeningen het gaat.

  • Hoe gebruik je varenicline?

    Je begint met innemen als je nog rookt. Binnen 1 tot 2 weken stop je met roken. Je stopdag kies je zelf of samen met je coach. Je slikt het middel meestal 12 weken. Soms wat langer. Denk je dat het je niet lukt om zonder vareniciline rookvrij te blijven? Overleg dan met je huisarts en bouw de varenicline af.

  • Werkt varenicline goed?

    Varenicline werkt goed als je er goede, erkende begeleiding bij krijgt. Het is ook belangrijk dat je zelf echt wilt stoppen. Dan heb je meer dan twee keer zoveel kans dat het stoppen lukt.

  • Bijwerkingen

    Varenicline kan bijwerkingen geven. Meestal:
    • duizeligheid, dus voorzichtig met autorijden en gebruik van machines;
    • misselijkheid;
    • slecht slapen;
    • hoofdpijn;
    • vervelende en rare dromen.

    Vaak gaan ze na paar dagen vanzelf over. Overleg met je huisarts als de bijwerkingen langer aanhouden of als je er te veel last van hebt. De huisarts kan soms adviseren om minder van het middel te slikken.

    Soms krijg je last van stemmingswisselingen of depressieve gevoelens. Als je dat merkt, moet je stoppen met innemen en met je arts praten.

  • Bijsluiter

    Meer informatie over varenicline vind je op apotheek.nl.

  • Zwangerschap/borstvoeding

    Varenicline mag je niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding.

    Als je rookt en zwanger wilt worden, kun je het beste eerst stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Een rookvrije start en zwangerschap zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

    Hulp vragen is normaal

    Het is heel normaal om hulp te vragen bij stoppen met roken. Je kunt begeleiding krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Ook als je al zwanger bent. Je kunt ook terecht bij coaches die expert zijn in het begeleiden van zwangere vrouwen die willen stoppen met roken.

    Medicatie voorschrijven

    Stoppen zonder nicotinevervangende middelen of medicijnen op recept is het beste. Lukt dat niet, dan kan de huisarts of specialist je nicotinevervangers of een ander medicijn voorschrijven. Dit mag alleen als je ook begeleiding krijgt.

    Bel voor meer informatie naar de gratis Stoplijn: 0800-1995.

  • Vergoeding

    Voor medicijnen die in Nederland worden voorgeschreven door je huisarts bij stoppen met roken, krijg je vaak wel een vergoeding. Voorwaarde is dat je begeleiding van een erkende coach krijgt. Dan werken de medicijnen namelijk het beste.

  • Hoe weten we dat deze methode werkt?

    Dit is uitgebreid onderzocht. Er is gekeken naar hoe goed verschillende manieren werken om te stoppen met roken. Al die onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. Dat heeft geleid tot een advies voor de beste manier om te stoppen met roken. Dat advies staat in de Richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving.

  • Wat vindt het Trimbos-instituut van varenicline?

    Probeer eerst een erkende coach of nicotinevervangers

    Als je bang bent dat het je niet lukt om te stoppen, kies dan voor een erkende coach om je te begeleiden. Dat werkt echt. Heb je nog wat meer steun nodig, denk dan aan nicotinevervangers. Deze zijn de eerste keus wanneer je medicijnen bij stoppen met roken wilt gebruiken, omdat er weinig bijwerkingen zijn.

    Vraag je huisarts naar medicatie op recept

    Heb je dat geprobeerd en werkt het niet (genoeg)? Praat dan met je huisarts over medicijnen die je op recept kunt krijgen. Altijd in combinatie met een coach. Varenicline is zo’n medicijn. Als je start met dit medicijn, moet dit onder begeleiding van een arts gebeuren. Die bekijkt of het goed werkt en of er geen bijwerkingen zijn.

    Koop varenicline niet via een buitenlandse website

    Koop nooit varenicline via een internationale website. Je krijgt dan namelijk geen begeleiding van een arts. Zo weet je niet of het effect heeft op andere medicijnen die je mogelijk gebruikt en wat de kwaliteit is van de varenicline.

    Varenicline en ernstige aandoeningen
    In de media lees je wel eens over zelfdoding bij gebruik van varenicline. Vaak is dat als er ook ernstige aandoeningen zijn, zoals schizofrenie, bipolaire stoornis en ernstige depressieve stoornis. Dan is varenicline niet geschikt. Heb je last van sombere gevoelens of een doodswens, stop dan onmiddellijk met het middel en bel de huisarts. Ook als je gestopt ben, kunnen deze gevoelens nog een tijdje blijven.

    Veiligheid varenicline bij bepaalde aandoeningen
    Daarnaast is de veiligheid van varenicline bij een aantal andere aandoeningen niet gegarandeerd of niet onderzocht. Je moet daarom altijd voorzichtig zijn bij het gebruik van medicatie en bij het starten hiermee altijd overleggen met een arts.

    In uitingen van het Trimbos-instituut wordt zoveel mogelijk de algemene naam van medicatie gebruikt. De merknaam noemt het Trimbos-instituut alleen voor de herkenbaarheid voor mensen die het middel (willen) gebruiken en hier meer informatie over willen.

Ervaring van Paul

Paul is gestopt met roken door zijn volledige motivatie hiervoor.

Lees uitgeschreven tekst

“Ik ben Paul. Ik ben begonnen met roken toen ik 12 was. Rookte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat door, was geen sociale of gezelligheidsroker, echt een flinke doorpaffer. Ik ben gestopt rond mijn 28e, weer begonnen op mijn 29e, weer gestopt op mijn 30e, weer begonnen op mijn 31e… En uiteindelijk ben ik gestopt op mijn 33e, omdat mijn vrouw in verwachting raakte van ons kind. Ik wilde beslist niet dat mijn kinderen zouden roken.

Wat ik geleerd heb is dat het belangrijkste, het verschil tussen stoppen met een volledige motivatie of stoppen met een halve motivatie: alle keren dat ik gestopt ben met een halve motivatie vond ik het tobben. En de laatste keer ben ik gestopt en was het geen enkel probleem. Ik heb er niet meer naar getaald, naar sigaretten. Dus ik denk: als je wil stoppen met roken, dan moet je onderzoeken wat je nog steeds aantrekkelijk vindt in het roken. Dat is van alles. Ik was gehecht aan mijn merk bijvoorbeeld. Absurd natuurlijk, maar ik was gehecht aan mijn merk. Het is een goeie vriend waar je even pauze mee neemt, er zijn allerlei dingen waar we aan gehecht zijn. Ik in ieder geval. Dus dat moet je voor jezelf helder hebben als je wil stoppen. Pas als je dat werkelijk helder hebt en je wil echt stoppen, dan is het geen probleem.”

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: