Browser:
Compass:
Search:
Marker:
Juist als je stopt met roken, nemen angstklachten, depressieklachten en stressklachten na enige tijd af. Hoe werkt dit?
Je kent het vast wel: als je een paar uur niet hebt gerookt, dan kun je je prikkelbaar, somber of angstig voelen. Als je gaat roken, dan zijn die gevoelens tijdelijk verdwenen. Dit komt door bepaalde stoffen in tabak die effect hebben op sommige stoffen in je hersenen. Zo lijkt het alsof je meer ontspannen bent.
Maar wat er werkelijk gebeurt is dat de verslavende stoffen in tabak je prikkelbaar, somber of angstig doen voelen als je niet rookt. Wanneer je stopt met roken, kunnen de klachten eerst erger worden. Dit komt door de ontwenning. Na een paar weken merk je dat die klachten uiteindelijk minder worden en zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Angst, een sombere stemming en een gespannen gevoel zijn voorbeelden van ontwenningsverschijnselen.
Er zit een aantal voordelen aan stoppen met roken voor de lichamelijke en ook de mentale gezondheid. Bijvoorbeeld:
• Je ervaart minder angstklachten, depressieklachten en stressklachten;
• Je kwaliteit van leven en je humeur verbeteren;
• De dosering van sommige medicijnen voor psychische aandoeningen kan omlaag.
Gebruik je nu medicatie? Overleg dan vóórdat je stopt met roken eerst met je (huis)arts over de dosering.
Na het stoppen met roken heb je misschien last van ontwenningsverschijnselen. Bij die ontwenningsverschijnselen kunnen ook stress, onrust of angstklachten horen. Daarnaast kun je last hebben van lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan een snellere hartslag, een snelle ademhaling of duizeligheid.
Die lichamelijke klachten gaan meestal vanzelf weer over. Maar door de verhoogde hartslag kun je je vervolgens extra angstig gaan voelen en zorgen maken. Het kan dan helpen om afleiding te zoeken, zodat je minder let op je hartslag en ademhaling. Ook kan lichte lichaamsbeweging helpen. Denk bijvoorbeeld aan een rondje lopen buiten.
Lees hier meer over roken en angstklachten.
Je kunt je tijdelijk extra emotioneel voelen als je stopt met roken. Je neemt namelijk afscheid van het roken. Bedenk dat je sombere gevoelens door het stoppen met roken tijdelijk zijn. Uiteindelijk krijg je als je gestopt bent met roken meestal een beter humeur, en minder angst- en depressieklachten.
Maak je je erg zorgen of heb je het gevoel dat je depressieklachten niet verdwijnen? Dan kan het soms nodig zijn om extra ondersteuning te krijgen. Op de website van Mentaal Vitaal zijn tips en oefeningen te vinden die kunnen helpen en vind je meer informatie over depressie en hulp. Mentaal Vitaal biedt ook een online zelftest aan om te kijken of je misschien een depressie hebt.
Ook is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts. Gesprekken met een coach of psycholoog kunnen helpen om met somberheid en angst- of paniekklachten om te gaan.
Ook mensen die een depressie of angststoornis hebben, hebben baat bij het stoppen met roken. Het mogelijk verergeren van klachten is tijdelijk. Het is namelijk aangetoond dat mensen met een depressie of angststoornis, zich beter voelen wanneer ze enkele weken zijn gestopt met roken.
Lees hier meer over roken en depressieklachten.
Als je langer dan 3 weken gestopt bent, is je lichaam niet meer verslaafd aan nicotine. Je hebt dan geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Op de lange termijn brengt roken geen rust of ontspanning. Toch kan het gevoel dat roken helpt bij stress sterk zijn. Zorg daarom dat je andere manieren vindt om met stress om te gaan. Ook rookstopcoach Pauline geeft tips hoe je om kan gaan met stress, zonder te roken.
Onthoud dat roken niet helpt tegen stressklachten! Integendeel: roken wakkert juist de verslaving weer aan. Probeer jezelf dus gemotiveerd te houden om gestopt te blijven.
Lees hier meer over roken en stress.
1. Als je je niet lekker in je vel voelt, ervaar je vaak dat je piekert. Deze oefening kan je dan goed helpen.
2. Zorg goed voor jezelf. Drink 1,5 tot 2 liter water op een dag, eet voldoende groenten en fruit en doe ontspannende activiteiten. Bijvoorbeeld wandelen, een videogesprek met vrienden of muziek luisteren.
3. Een goede nachtrust maakt je mentaal sterk. Bekijk hier de pagina over stoppen met roken en goed slapen.
4. Je hebt allemaal wel eens negatieve gedachten. Herken de kritische stem in jezelf en zeg ‘stop ermee!’. Je bent hartstikke goed op weg nu je wilt stoppen met roken of hier al mee bezig bent.
5. Doe iets aardigs voor iemand anders. Breng een pan soep naar je buurvrouw of help je broer te verhuizen. Dit geeft je al snel een goed gevoel.
Wil je meer tips om je mentale gezondheid te verbeteren of problemen op te lossen? Ga dan naar de website van MentaalVitaal.
Zit je er even doorheen of heb je een vraag? Het team van de gratis Stoplijn staat graag voor jou klaar. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9 uur en 17 uur op 0800-1995 en van 13.00 tot 17.00 via de chat op ikstopnu.nl.
Op het moment dat ik stress voel wat doe ik dan? Breng je eigen stressmomenten in kaart. Ik denk dat jij zelf het beste weet waar jouw stressmomenten liggen. Je kan bijvoorbeeld ook een kopje thee pakken, even naar buiten lopen. Soms helpt het stressballetje, neem het gewoon even lekker me. Ga even naar het toilet, doe een plons water in je gezicht. Even weg uit de situatie is soms best een goed idee. Maak ook een plan wat bij jou past, want ik kan wel gaan roepen van: pak zo’n stressballetje of pak zo’n ding, maar als jij het dan helemaal niks vindt dan ga je het niet doen. Dus doe iets wat bij jezelf past. Schrijf het op, bedenk het van tevoren. Ik denk dat iedereen zijn eigen moeilijke momenten het beste kent.
“Dat is een belangrijk punt hè, hoe maak je het stoppen met roken leuk voor jezelf. De reden om te roken ligt in het hier en nu, maar de redenen om te stoppen liggen veel meer in de toekomst, maar belangrijk is dat je het ook nu leuk maakt. Nu beloont. Dat kan je doen bijvoorbeeld door het geld wat je uitspaart van het stoppen met roken. Doe dat lekker in een potje elke dag en kijk af en toe in het potje hoeveel erin zit en bedenk wat je ervoor gaat doen. Het kan ook zijn dat je gewoon trots bent op jezelf. Dat je in de spiegel jezelf aankijkt en denkt: ik ben deze dag weer doorgekomen of een vriendin die tegen je zegt: jeetje wat ben jij toch goed bezig. Je kan het heel groots aanpakken. Facebook waardoor je heel veel mensen krijgt die jou complimenten gaan geven. Of je doet het lekker stilletjes voor jezelf. Bedenk goed wat bij je past en maak het een beetje leuk voor jezelf.”
Browser:
Compass:
Search:
Marker: