Browser:
Compass:
Search:
Marker:
Sommige mensen die roken zeggen dat het helpt tegen stress. Of tegen andere psychische klachten zoals angst of depressieve gevoelens. Maar onderzoek laat zien dat roken eerder psychische klachten veroorzaakt, dan dat het ertegen helpt. Stoppen met roken kan ervoor zorgen dat die klachten juist minder worden. Soms al na 6 weken. Onderzoek laat zien dat mensen die gestopt zijn minder stress ervaren en meer positieve gevoelens hebben dan toen zij nog rookten.
We leggen hieronder uit hoe dat werkt.
In tabak en e-sigaretten of vapes zit de stof nicotine. Nicotine is een verslavende stof. Iemand die verslaafd is en een tijdje niet gerookt heeft, krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Het lichaam ‘schreeuwt’ als het ware om nicotine. Diegene krijgt bijvoorbeeld last van een gejaagd gevoel, trillende handen en een snelle hartslag. Ook kan iemand prikkelbaar, chagrijnig of juist somber worden. Als die persoon dan weer rookt en nicotine krijgt, gaan de ontwenningsverschijnselen weer even weg.
Roken zorgt dus voor een cyclus van roken en ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen lijken op psychische klachten zoals angst, depressie en stress. Mensen die roken hebben meer van dit soort klachten door ontwenning.
Cortisol is het hormoon dat vrijkomt bij een gevaarlijke of stressvolle situatie. Bij mensen die langer roken zit er meer cortisol in het bloed dan bij mensen die niet roken. Ook als er geen stressvolle situatie is.
Bij stress komt er bij mensen die roken mínder cortisol vrij dan bij mensen die niet roken. Hierdoor kan diegene juist minder goed op de stresssituatie reageren.
Roken zorgt er dus voor dat iemand minder goed op stress kan reageren.
Roken zorgt voor kleine, blijvende ontstekingen in de longen en het lichaam. Deze ontstekingen kunnen zorgen voor psychische klachten als stress, angst en depressieve gevoelens.
Als je stopt, kun je tijdelijk last hebben van ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen erg lijken op stress, angst of depressieve gevoelens. Bedenk dat je ontwenningsverschijnselen krijgt dóór het roken. Als je stopt met roken worden de psychische klachten meestal juist minder.
Onderzoek laat zien dat mensen die gestopt zijn minder stress voelen en meer positieve gevoelens hebben dan toen zij nog rookten.
Maak je je erg zorgen of heb je het gevoel dat je psychische klachten niet verdwijnen? Dan kan het nodig zijn om extra hulp te krijgen. Op de website van Mentaal Vitaal zijn tips en oefeningen te vinden die kunnen helpen. Je vindt ook meer informatie over angst en depressie. Mentaal Vitaal heeft ook een zelftest angst en een zelftest depressie.
Ook is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts. Gesprekken met een coach of psycholoog kunnen helpen om met somberheid en angst- of paniekklachten om te gaan.
Ook mensen die een depressie of angststoornis hebben, hebben baat bij het stoppen met roken. Onderzoek laat zien dat mensen met een depressie of angststoornis zich beter voelen nadat ze een paar weken zijn gestopt met roken.
Lees hier meer over roken en depressieklachten.
Er zit een aantal voordelen aan stoppen met roken voor de lichamelijke en ook de mentale gezondheid.
Gebruik je nu medicatie? Overleg dan vóórdat je stopt met roken eerst met je (huis)arts over de dosering.
1. Pieker je vaak? Deze oefening kan je dan goed helpen.
2. Zorg goed voor jezelf. Drink 1,5 tot 2 liter water op een dag, eet voldoende groenten en fruit en doe ontspannende activiteiten. Bijvoorbeeld wandelen, een videogesprek met vrienden of muziek luisteren.
3. Een goede nachtrust maakt je mentaal sterk. Bekijk hier de pagina over stoppen met roken en goed slapen.
4. We hebben allemaal wel eens nare gedachten. Herken die vervelende stem in jezelf en zeg ‘stop ermee!’ Je bent hartstikke goed op weg nu je wilt stoppen met roken of hier al mee bezig bent.
5. Doe iets aardigs voor iemand anders. Breng een pan soep naar je buurvrouw of help je broer te verhuizen. Dit geeft je al snel een goed gevoel.
Wil je meer tips om je mentale gezondheid te verbeteren? Ga dan naar de website van MentaalVitaal.
Zit je er even doorheen of heb je een vraag? Het team van de gratis Stoplijn staat graag voor jou klaar. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9 uur en 17 uur op 0800-1995 en van 13.00 tot 17.00 via de chat op ikstopnu.nl.
Op het moment dat ik stress voel wat doe ik dan? Breng je eigen stressmomenten in kaart. Ik denk dat jij zelf het beste weet waar jouw stressmomenten liggen. Je kan bijvoorbeeld ook een kopje thee pakken, even naar buiten lopen. Soms helpt het stressballetje, neem het gewoon even lekker me. Ga even naar het toilet, doe een plons water in je gezicht. Even weg uit de situatie is soms best een goed idee. Maak ook een plan wat bij jou past, want ik kan wel gaan roepen van: pak zo’n stressballetje of pak zo’n ding, maar als jij het dan helemaal niks vindt dan ga je het niet doen. Dus doe iets wat bij jezelf past. Schrijf het op, bedenk het van tevoren. Ik denk dat iedereen zijn eigen moeilijke momenten het beste kent.
“Dat is een belangrijk punt hè, hoe maak je het stoppen met roken leuk voor jezelf. De reden om te roken ligt in het hier en nu, maar de redenen om te stoppen liggen veel meer in de toekomst, maar belangrijk is dat je het ook nu leuk maakt. Nu beloont. Dat kan je doen bijvoorbeeld door het geld wat je uitspaart van het stoppen met roken. Doe dat lekker in een potje elke dag en kijk af en toe in het potje hoeveel erin zit en bedenk wat je ervoor gaat doen. Het kan ook zijn dat je gewoon trots bent op jezelf. Dat je in de spiegel jezelf aankijkt en denkt: ik ben deze dag weer doorgekomen of een vriendin die tegen je zegt: jeetje wat ben jij toch goed bezig. Je kan het heel groots aanpakken. Facebook waardoor je heel veel mensen krijgt die jou complimenten gaan geven. Of je doet het lekker stilletjes voor jezelf. Bedenk goed wat bij je past en maak het een beetje leuk voor jezelf.”
Browser:
Compass:
Search:
Marker: