HomeAlle onderwerpenKan ik uitgaan als ik net ben gestopt met roken?

Uitgaan als je net bent gestopt met roken

Als je net bent gestopt met roken kan het moeilijk zijn om niet te roken tijdens het uitgaan. Je komt al snel in een omgeving waar veel mensen roken. Daardoor kun je ook zin krijgen in een sigaret.

 • Moet je andere mensen die roken vermijden?

  Als je net bent gestopt dan kan het lastig zijn om niet terug te vallen in oude gewoontes. Het is daarom  beter om de eerste paar weken situaties te vermijden waarin veel andere mensen roken.

  Je kunt dus beter niet in de rookruimte gaan zitten. Als vrienden naar buiten gaan om te roken, dan kun je zelf beter binnen blijven. Bedenk iets wat jij leuk vindt om in de tussentijd te doen. Je kunt bijvoorbeeld een praatje maken met andere mensen die niet roken.

 • Kan ik op het terras gaan zitten?

  Op het terras is het meestal toegestaan om te roken. Als je op het terras zit dan kunnen er dus mensen in de buurt zitten die gaan roken. Dat kan een lastige situatie opleveren. Je kunt zelf gemakkelijk in de verleiding komen om te gaan roken.

 • Is het verstandig om alcohol te drinken?

  Van alcohol word je impulsiever. Als je alcohol drinkt dan geef je eerder toe aan de zin om te roken. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. Ben je net gestopt met roken? Dan is het de eerste weken niet zo’n goed idee om veel alcohol te drinken.

  Nadat je een tijdje bent gestopt zul je merken dat uitgaan ook leuk is zonder sigaret. Je komt dan niet meer zo snel in de verleiding om te roken, zelfs niet als je alcohol hebt gedronken.

  Alcohol is ongezond. Je kunt er bijvoorbeeld kanker of overgewicht van krijgen. Het is dus nooit verstandig om alcohol te drinken.

 • Moet ik de rookruimte vermijden tijdens het uitgaan?

  De meeste cafés en discotheken hebben een afgesloten rookruimte. Als je gerookt hebt dan zat je vroeger misschien vaak in de rookruimte. Veel ex-rokers vinden de rookruimte de gezelligste plek van het café of de discotheek. Toch kun je de rookruimte het best vermijden als je gestopt bent met roken.

  Misschien vind je dat gezelligheid bij rookruimtes hoort. Maar rookruimtes zijn meestal klein, waardoor mensen dicht op elkaar zetten. Op plekken waar mensen dichtbij elkaar staan is het al snel gezellig.  Ook kun je makkelijk een praatje beginnen over het roken. Je hoeft niet te roken om het gezellig te hebben.

  In een rookruimte hangt natuurlijk een rooklucht. De rook van anderen is ook schadelijk. Daarom kun je beter uit de rookruimte wegblijven als je bent gestopt. Het is ongezond om in de rookruimte te zitten.

  Lees meer over schadelijke rooklucht van andere mensen. 

 • Kan ik uitgaan met vrienden die nog roken?

  Als je uitgaat met vrienden die roken dan gaan ze misschien vlakbij je gaan roken. Daardoor kun je ook zin krijgen in een sigaret. Als je net bent gestopt is het verstandig om rokende mensen te vermijden.

  Als je vrienden naar buiten gaan om te roken dan kun je daarom beter even binnen blijven. De rooklucht is ongezond. Dus het is een goed idee om uit de buurt te blijven van mensen die roken.

  Vlak na het stoppen kan het even wennen zijn om niet meer te roken. Nadat je een tijdje bent gestopt wordt het steeds normaler om niet te roken. Dan begin je ook te merken dat uitgaan zonder sigaret net zo leuk is.

 • Met deze tips blijf je gestopt tijdens het uitgaan

  • Neem geen sigaretten mee
  • Blijf uit de buurt van mensen die roken
  • Drink geen of weinig alcohol
  • Maak een praatje met andere mensen die niet roken
  • Neem een stressbal mee zodat je iets met je handen te doen hebt
  • Neem wat kauwgom mee zodat je ergens op kunt kauwen
  • Vertel aan mensen die je kunnen helpen dat je bent gestopt
  • Vertel jezelf hoe fijn het is dat je leuke momenten niet meer hoeft te onderbreken voor een sigaret

  Bekijk nog meer tips hoe je gestopt kunt blijven.

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker:

Stoplijn