HomeAlle onderwerpenHoe werkt een rookverslaving?

Hoe werkt een rookverslaving?

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? Omdat roken een verslaving is. Er treedt gewenning op en je raakt lichamelijk en geestelijk afhankelijk van roken.

  • Gewenning

    Er treedt gewenning op als je rookt. Dat wil zeggen dat je steeds meer nicotine nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.

  • Lichamelijke afhankelijkheid

    In sigaretten en shag zit nicotine. Nicotine is een erg verslavende stof die je binnenkrijgt als je rookt. Nicotine geeft je ongeveer 20 minuten lang een goed gevoel. Daarna ga je je steeds onrustiger voelen.

    Als je niet rookt, voel je je onrustig doordat je lichaam is begonnen met het afbreken van de nicotine. De hoeveelheid nicotine daalt dan in je lichaam. Binnen een uur na het roken beginnen de eerste ontwenningsverschijnselen. Je wordt bijvoorbeeld gespannen, minder geconcentreerd of chagrijnig.

    Ontwenningsverschijnselen worden steeds sterker, tot je opnieuw rookt. Pas dan voel je je weer – even – goed. Op deze manier heb je telkens opnieuw behoefte aan een sigaret.

  • Geestelijke afhankelijkheid

    Roken is vaak een ingesleten gewoonte. Roken heeft vaak ook een functie gekregen, bijvoorbeeld:

    • Even pauze
    • Jezelf een houding geven
    • Omgaan met emotie
    • Jezelf belonen

    Het afleren van die gewoonte kost tijd. Daarom kan je nog lang nadat je bent gestopt, ineens weer trek krijgen in een sigaret. Vooral als je in een situatie bent waarin je anders zou hebben gerookt. Dat is simpelweg je oude gewoonte.

    Ook stress, slecht nieuws of verveling kunnen ervoor zorgen dat je ineens weer behoefte krijgt aan roken.

  • Hoe kom je van je rookverslaving af?

    Lichamelijk afkicken

    Wanneer je helemaal stopt met roken, is de nicotine binnen een week uit je bloed. De ontwenningsverschijnselen kunnen langer duren. Je kunt nicotinevervangers gebruiken om de lichamelijk verslaving in stapjes af te bouwen. Dat zorgt ervoor dat de ontwenningsverschijnselen minder heftig zijn.

    De gewoonte afleren

    Stoppen met roken is niet alleen moeilijk vanwege de ontwenningsverschijnselen. Het is ook moeilijk omdat je een nieuwe invulling nodig hebt voor je gewoontes. Daarnaast heb je nieuwe manieren nodig om met stress en emoties om te gaan.

    De gewoonte afleren betekent telkens opnieuw de keus maken iets anders te doen dan een sigaret opsteken. Het is goed om vooraf na te denken over jouw gewoontes. Bedenk nieuwe manieren om specifieke situaties in te vullen. Het helpt om dit te bedenken voordat je stopt met roken.

    Stoppen met roken lukt beter met hulp

    De combinatie van begeleiding en hulpmiddelen maakt de kans groter dat het je lukt om te stoppen.

Nicotineverslaving

Wat doet roken met je hersenen? Waarom is roken zo verslavend? En hoe komt het dat stoppen zo moeilijk is?

Deel deze pagina met jezelf of iemand anders

Browser:

Compass:

Search:

Marker: